5.11.2016. 11:25
4
Nakon 30 godina: Istina o tragediji u kojoj su izgubljena dva života
Iako mnogi ne znaju, grupa Crvena jabuka na samom početku svoje karijere doživjela je veliku tragediju u kojoj su stradala dva člana benda. Danas, nakon tri desetljeća, Žera je odlučio govoriti o tom nemilom događaju.

Vjerojatno ni ne znate, ali Žera nije oduvijek bio pjevač benda. On je na početku svirao klavijature, a vokal Jabuke bio je Dražen Ričl Zijo koji je ujedno, skupa sa Zlatkom Arslanagićem, i osnovao bend Crvena Jabuka. Uz njih Crvenu jabuku još su činili Žera, Aljoša Buha te Darko Jelčić.
No što se to dogodilo na početku karijere ovog velikog benda? Bila je to noć koja je ovaj bend zavila u crno. Davne 1986. bend je pogodila velika tragedija. Ričl, Buha i Arslanagić doživjeli su veliku saobraćajnu nesreću i to pred sam koncert u Mostaru. Buha je poginuo odmah, a Ričl nakon nekoliko dana u bolnici u Beogradu. Arslanagić je ostao lakše povrijeđen. O ovome se događaju svašta govorilo, no Žera je tek sada odlučio progovoriti o tome, nakon punih trideset godina.

"Istina je da su ljudi sletjeli, da ih je kamion spasio da ne odu u Neretvu, a to da smo mi prošli autom pored slupanog fiće pa ga nismo vidjeli, pa se vraćali, to nije točno. Sudbina je sve to bila. Publika nije znala zašto je koncert otkazan ali pročulo se pa su svi skupa krenuli prema bolnici u Mostaru", kazao je Žera za Kurir.
"Nas su kao klince poslali da snimimo pjesme, ja sam otpjevao dvije u spomen njima dvojici. Nakon toga nije bio plan da se svira dalje, ali bilo je toliko pjesama i publika je tražila da nastavimo. Mi smo se skupili, dogovorili što ćemo dalje i 1987. izašla je "Sanjati" i jednostavno do danas trajemo."


(Dnevnik.hr/Admir Oručević)

4
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.