29.10.2018. 17:00
0
Argentinska pjevačica Sofia Rei stiže na Jazz Fest Sarajevo
Nagrađivana pjevačica, autorica i producentica Sofia Rei važi za jednog od najstrastvenijih i najinventivnijih vokalista njujorške scene. Njena muzika istražuje različite tradicije južnoameričkog folklora, jazza, flamenca i elektronike.
Ova argentinska pjevačica rođena i odrasla u Buenos Airesu, nastupit će 3. novembra na XX2. Jazz Festu Sarajevo u okviru evropske premijere The Book Beriah Marathon, epskog projekta Johna Zorna jednog od najznačajnijih savremenih američkih kompozitora.

Sofia Rei će nastupiti u duetu sa JC Maillardom, francuskim umjetnikom koji svira bas saz, a njihov sarajevski nastup predstavit će muziku jedinstvenog senzibiliteta i južnoameričkog ugođaja. Bit će to jedan od ukupno 11 nastupa koliko će ih činiti subotnji maraton organiziran na Jazz Festu u okviru Dana Masade.

Za Sofiju Rei, umjetnicu snažnog vokala, čak i argentinski mediji su pisali da je jedna od najboljih pjevačica Južne Amerike. Njene maštovite interpretacije našle su se na četiri albuma objavljena pod njenim imenom. Za svoj prethodni album "De Tierra Y Oro" osvojila je dvije važne nagrade – Independent Music Awards u kategorijama za najbolji album i najbolju pjesmu godine.

Sarađivala je sa značajnim muzičarima današnjice od Johna Zorna, Mikea Pattona i Marca Ribota do Marije Schneider i Bobbyja McFerrina, a njena muzika odvela ju je u neke od najznačajnijih koncertnih dvorana i festivala svijeta poput njujorških Carnegie Halla ili Lincoln Centra, kanadskog Montreal Jazz Festivala ili londonskog Barbicana.

Sa Jean-Christopheom (JC) Maillardom, francuskim kompozitorom, multiinstrumentalistom i producentom, porijeklom sa Kariba, snimila je album "Keter". Ovaj album objavljen u septembru ove godine, predstavit će na nastupu na XX2. Jazz Festu, piše Oslobođenje. 

(Alen Avdić)
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.