21.1.2019. 15:17
1
"Brega ode ujutru da kupi lubenicu, a vrati se sa jedrilicom"
Kornelije Kovač je bio na početku biografija mnogih pjevača, na primjer Zdravka Čolića i mnogih drugih. On je u intervjuu za Nedeljnik govorio o Čolićevoj karijeri i saradnji sa njim i Bregovićem.

“Ja sam Zdravka Čolića prvo otpustio iz Korni grupe”, podsjeća Kovač.

“Smatrao sam da on, i pored odličnog glasa, nije adekvatan pjevač za tu vrstu muzike koju je svirala Korni grupa. Ali sam mu već tada rekao da je on odličan solo pjevač, ali ne za bend. Zdravko se nije naljutio iako mu nije bilo prijatno. Ali sam mu ja vrlo brzo, poslije petnaest dana kako se vratio iz Beograda u Sarajevo, rekao: “Čola, dođi na razgovor. Ajde da radimo pjesme za tebe”, rekao je Kovač.

“Čola je bio mlad dečko koji je u svemu imao uspjeh. I to u svemu čega se dohvatio da radi. Znao sam da će imati uspjeha, ali nisam slutio koliki će taj uspjeh biti. Imali smo prijateljski odnos. Napravili sam pošteni ugovor, više usmeni dogovor pošto nismo ništa potpisivali. To je značilo da kada krene saradnja, ide pet mojih pjesma na albumu, i pet od drugih kompozitora ali i da ja učestvujem u odabiru. I to nije bio nikakav problem”, ispričao je Kornelije Kovač u intervjuu za Nedeljnik.

On se osvrnuo i na saradnju sa Bregovićem kada su zajedno radili na Čolinim albumima. Na pitanje ima li sujete među velikim kompozitorima kada zajedno rade, odgovorio je:

“Nema sujete. Otišli smo na more, blizu Makarske, Brega, Čola i ja. Da spremamo album za Zdravka. Dolazimo tamo, super kuća, i poslije jednog dana kažem: “Ajmo ljudi da krenemo.” Ali Brega ujutru ode da kupi lubenicu i nema ga. Poslije pet sati evo Bregovića, vraća se i kaže: “Nekako nisam našao lubenicu.” Kad ono – ispostavi se da je on otišao da kupi jedrilicu.

Zajedno smo radili. Nema tu ono: ja sam više a ti manje. Bregović je pisao tekstove u zadnji momenat. Neposredno pred snimanje. Sjedne ujutru i kaže: “Sad ću.” Sat jedan pred snimanje i onda pravac u studio. Bregović je nevjerovatno sposoban za sve. Sjećam se kad je napisao tekst “Pisaću joj pisma duga” sa skoro svim gradovima i krajevima bivše Jugoslavije”, piše nedejlnik.rs.

(Alen Avdić)

 
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.