28.7.2023. 14:52
0
Dva koncerta Dine Merlina u Beogradu rasprodana u rekordnom roku, javnost u Srbiji podijeljena: "Oni stalno pritišću neku staru dugmad, a nikako da upale taj auto"
Bh. muzičar Dino Merlin će održati koncert u beogradskoj Štark areni 18., 19., ali i 21. novembra 2023. godine. Društvene mreže ali i javnost u Srbiji su podijeljeni: Treba li Dino Merlin održati koncert u Beogradu ili ne? Odgovor na pitanje daju rasprodane karte u rekordnom roku.

Prije 3 dana, u prodaju su puštene karte za drugi koncert Dine Merlina u Beogradu, nakon što je prvi rasprodan za samo 12 sati. Drugi koncert je također rasprodan, te su danas puštene karte za treći koncert koji će se održati 21. novembra. 



2011. godine Dino Merlin je održao u Beogradu u dva navrata pred 40.000 ljudi. Period prije koncerta obilježio je nacionalistički atak na Merlina. Navodna zabrana unosa srpskih zastava u Arenu, demantovana je od strane pjevača i njegovog menadžmenta.

U intervju 2015. godine, nakon novog koncerta, nakon ponovljene nacionalističke hajke ponovio je da je beogradska publika bila oduševljena. 

„Prije svega, jako sam uzbuđen i oduševljen načinom na koji je moja beogradska i publika u cijeloj Srbiji doživjela naš peti randevu. U vrlo kratkom vremenu smo radili pet koncerata u ’Areni’. Još sam pod dojmom onih koji su održani u subotu i nedjelju. Najvažnije je što je ostalo u meni i što treba da bude zapisano. Međutim, znam da vas interesuje i drugi aspekt. Neki zlonamjerni ljudi jednostavno nisu uspjeli u svom naumu. Oni stalno pritišću neku staru dugmad, a nikako da upale taj auto. Ne znam kako su tako kao muhe dosadni. Od jedne rutine, jednog rutinskog saopštenja organizatora u ’Kombak areni’ gdje se, kao i drugdje u civiliziranim društvima, nabraja šta sve nije dozvoljeno unositi u ’Arenu’ niti na koncerte - tu imate sijaset stvari, između ostalog je pomenuto sve što ugrožava sigurnost publike poput upaljača, kišobrana i ostalog - oni su odnekud izvukli zastavu i to su boldirali. Zapravo su tendeciozno i zlonamjerno htjeli da prikažu stvari onakvim kakve nisu. Srećom u tome nisu uspjeli.“, kazao je tada u programu Radija Slobodna Evropa Dino Merlin. 

Opisao je tada Merlin atmosferu sa koncerta s oduševljenjem, što se moglo i vidjeti na snimku koncerta iz 2015. godine. Odgovorio je na pitanje kada će nacionalistička hajka prestati. 

„Kada svi mi skupa zavrnemo rukave i pogledamo se u ogledala i kažemo ’mi možemo bolje’. Hoću da kažem da je poslednji put 2011. godine isto bila hajka, možda još gora, ali tada se nije desilo ono što se desilo ovaj put, a to je za mene jako znakovito i to je velika stvar, ovaj dan je dobro počeo, jer je Nezavisno udruženje novinara Srbije ekspilicitno osudilo ponašanje lista koji je vodio hajku protiv mene i to je veliki korak naprjed. Dakle, jedna poštovana organizacija novinara je stala iza nekih bazičnih stvari u životima. Ne može se ničim izazvano bilo ko staviti na tapet zbog tako mizernih stvari kao što je podizanje tiraža. Takođe sam dobio bezbroj mejlova i poruka podrške od kolega koji su tu, koji su bili na koncertu, ali i onih koji nisu. Uglavnom, želim da ovo pamtim kao još jednu prelijepu uspomenu iz Beograda i Srbije. Taj spektakl ljubavi, kako su neki novinari nazvali ova dva koncerta, je zbilja bio spektakl ljubavi i neka traje ta čarolija još dugo.“, zaključio je Merlin. 



Dino Merlin nakon 8 godina ponovno u Beogradu. Aktivna je i PETICIJA o zabrani ulaska Dine Merlina u Srbiju uz citiranje navodnih Merlinovih riječi o Srbima. Peticija trenutno ima 11 641 potpisnika, mnogo manje nego prodanih karata. 





Hajka se širi i na društvenoj mreži TiKToK. Video možete pogledati na ovom LINKU. 

Javnost je podijeljena, jedni jedva čekaju dolazak Čarobnjaka u Arenu dok drugi šire propagandu protiv. Jedno je sigurno u ovoj priči, a to je da će karte i za treći koncert biti razgrabljene u rekordnom roku. 

(Erna H.) 



0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.