12.2.2016. 13:59
0
NASA objavila novi video koji pokazuje kako je biti na Marsu
NASA je objavila dosad najkvalitetniji video u 360 stupeni, za koji je zaslužan rover Curiosity, koji vam omogućava virtualnu turneju površinom Crvene planete.

Ako vam se svidio film Marsovac sada imate najbolju priliku usporediti koliko je Hollywood uspio da prikaže vjernu sliku površine Crvene planete. NASA je objavila novi, dosad najkvalitetniji video u 360 stepeni koji vam omogućava virtualnu turneju površinom Marsa, prenose “Nezavisne“.

Video je nastao spajanjem fotografija koje je snimio rover Curiosity 18. decembra prošle godine. Prizor koji vidite je pustinja Namib s pogledom na planinu Sharp.

Curiosity je slike snimio 1197. sola (dan na Marsu), što je puno više nego što je u filmu Matt Damon proveo na Marsu. Dan na Marsu je otprilike 40 minuta duži od dana na Zemlji. Prvu verziju ovog videa NASA je već objavila 30.januara ali tada video nije davao dobru orijentaciju pa ga je bilo teško gledati, a kamoli dobiti ugođaj kao da ste na površini Marsa.

Sada je to popravljeno i imate puno ljepši pogled i uvid u to kako površina Marsa stvarno izgleda. Curiosity se proslavio i selfijem s Marsa koji je iskombinovan od 57 fotografija koje su snimljene 19. januara ove godine.

Slavni rover ima čak 17 kamera, ali ne koristi se sve za fotografisanje, nego za navigaciju, izbjegavanje opasnosti i naučne analize. Rover se nalazi na površini Marsa od 6. avgusta 2012. godine, a glavna mu je misija omogućiti procjenu je li Mars ikad podržavao život .

Veliki napredak ostvaren je prošloga proljeća kada je Curiosity otkrio jedinstvenu formaciju kamenja Garden City koja sugeriše da je Mars imao periode kada je bilo vode na površini. Također, otkriveni su dokazi da je Mars imao i tekuću vodu .

(Merima Druškić)

MarsNASA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.