30.4.2016. 18:35
0
Pronađena bezrepna kometa na rubu Sunčevog sistema koja bi mogla dati odgovor na pojedina pitanja
Bezrepna kometa pronađena je na rubu Sunčevog sistema, a naučnici pretpostavljaju da se nekada nalazio mnogo bliže Suncu. Objekat koji je nazvan Manx po vrsti bezrepe domaće mačke, mogao bi naučnicima pružiti bolji uvid u to kako je formiran Sunčev sistem, piše Astronomy Now, a prenosi Dnevnik.hr.

Piše: Haris Ahbabović

Većina poznatih kometa nastala je iz Ortovog oblaka, sfernog oblaka na vanjskoj granici Sunčevog sistema koji se sastoji od nekoliko trilijuna ledenih nebeskih tijela. Astronomi su usmjerili pažnju na komet C/2014 S3 (skraćeno S3), kojeg su proučavali pomoću teleskopa Pan-STARRS na Havajima.

Komete postaju aktivnije kada se približe Suncu, a led na njima zagrije, zbog čega se pretvara u plin i zaostaje za kometom u obliku repa. Naučnici su zato pretpostavljali da S3 nije aktivan i da potiče iz Ortovog oblaka.

Međutim, dalja istraživanja putem teleskopa Kanada-Francuska-Havaji i Veoma velikog teleskopa (VLT) u Čileu ukazala su na to da komet više podsjeća na kamene asteroide iz pojasa asteroida između orbita planeta Mars i Jupiter.

Zbog njihove približenosti Suncu, Zemlja i ostala nebeska tijela unutrašnjeg Sunčevog sistema sadrže malo leda u usporedbi s tijelima u vanjskom dijelu Sunčevog sistema. Usprkos tome što potiče iz Ortovog oblaka, nedostatak leda na S3 ukazuje na to da se komet vjerovatno ranije nalazio znatno bliže Suncu.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.