3.7.2016. 19:05
0
Sonda Juno sutra se približava Jupiteru i otkriva nove podatke o najvećoj planeti
Nakon pet godina putovanja, oko milijardu dolara vrijedna misija Juno (Junona) Američke svemirske agencije (NASA) sutra stiže do Jupitera kojem će se približiti na udaljenost od 5.000 kilometara i tako naučnicima dati novi uvid u najveću planetu Sunčevog sistema, prenosi Anadolu Agency (AA).

Letjelica Juno, teška 3.600 kilograma i veličine košarkaškog terena, ime je dobila prema Junoni koja se u rimskoj mitologiji naziva ženom rimskog boga Jupitera.

Juno, sonda na solarni pogon, lansirana je u augustu 2011. godine iz Cape Canervala na Floridi, a po dolasku u neposrednu blizinu Jupitera bit će angažovana na dvogodišnjem istraživanju atmosfere i magnetosfere Jupitera i njegovih mjeseci. 

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema, peta po redu udaljena od Sunca. Njegova atmosfera se sastoji od vodika i helijuma s toliko radijacije koja je hiljadu puta smrtonosnija od onog koji je dozvoljen za ljudska bića.

Oko Jupitera je raspoređeno 67 prirodnih satelita među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista. Također, ova planeta obavijena je najjačim magnetskim poljem koje postoji u Sunčevom sistemu.

"Jupiter je doslovno planeta na steroidima, sve u vezi nje je ekstremno", tvrdi glavni istraživač Juno misije Scott Bolton.

Očekuje se da Juno, uz nekoliko zahtjevnih manevara uđe u orbitu Jupitera kojeg će obići 37 puta.  Zbog radioaktivnog zračenja sva elektronika u sondi bit će uništena osm titanijskog sefa sa računarom koje će bilježiti podatke. 

Naučnici NASA-e najviše nade polažu u rješenje misterije velike crvene pjege, najveće ciklonske oluje koja je tri puta veća od Zemlje i ne jenjava već 300 godina.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.