5.10.2016. 12:33
0
Nobelova nagrada za hemiju trojici naučnika za razvoj najmanjih mašina na svijetu
Švedska Kraljevska akademija nauka dodijelila je Nobelovu nagradu za hemiju u 2016. godini trojici naučnika iz Francuske, SAD i Holandije za razvoj molekularnih mašina. Nagradu su podijelili Jean-Pierre Sauvage iz Francuske, Fraser Stoddart iz SAD i Feringa Bernhard iz Holandije za "dizajniranje i proizvodnju molekularnih mašina", navodi se u saopštenju.

Oni su razvili molekule sa kontrolisanim pokretima, koji mogu da obave određeni zadatak kada se doda energija, dodaje se u tekstu. 

"Razvoj kompujterskih proračuna pokazuje kako minijaturizacija tehnologije može da dovede do revolucije. Nobelovi laureati za hemiju ove godine smanjili su mašine i uveli hemiju u novu dimenziju", navodi Akademija. 

Prvi korak u ovoj oblasti napravio je Sauvage 1983. godine, kada je uspio da poveže dva molekula u obliku prstenova u lanac. 

Drugi korak preduzeo je Fraser 1991. godine, kada je postigao da se molekul u obliku prstena kreće duž molekula u obliku osovine. 

Feringa je bio prvi koji je razvio molekularni motor 1999. godine. On je tada postigao da se molekularno rotorsko sječivo konstantno vrti u istom smjeru. Uz pomoć molekularnih motora, on je uspio da rotira stakleni cilindar koji je bio 10.000 puta veći od samog motora. On je, takođe, dizajnirao i nano automobil. 

Sauvage je rođen 1944. godine u Parizu. Doktorirao je na Univerzitetu u Strazburu, a danas je počasni profesor na toj ustanovi i počasni je direktor Nacionalnog centra za naučna istaživanja u Francuskoj. 

Stoddart je rođen 1942. godine u Edinburgu i doktorirao je na univerzitetu u ovom gradu. Danas je profesor hemije na Univerzitetu Northwestern u SAD. 

Feringa je rođen 1951. godine. Doktorirao je 1978. godine na Univerzitetu u Groningenu. Danas predaje organsku hemiju na Univerzitetu u Groningenu.

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.