21.10.2016. 22:05
0
Skupocjena sonda se srušila na Mars, potpuno uništena pri padu
Prema snimcima robotske svemirske sonde, Marsovog orbitera koji je razvila NASA, evropska nestala sonda srušila se na površinu Crvene planete sa visine od oko četiri kilometra i uništena je prilikom udara, saopštila je danas Evropska svemirska agencija.

Sonda "Schiaparelli", teška 577 kilograma, koja je dio veće misije istraživanja dokaza života na Marsu, spustila se na ovu planetu 19. oktobra kako bi istražila tehnologije za rover koji naučnici planiraju da pošalju 2020. godine. 

Međutim, kontakt sa sondom je izgubljen oko 50 sekundi prije očekivanog prizemljenja.

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.