6.11.2017. 22:32
0
Šta su zvijezde padalice
Zvijezde padalice zapravo nisu zvijezde, već sitne čestice (zrnca) prašine, kamenčića, leda koje se nazivaju meteoridi i nalaze se u Sunčevom sistemu. U slučajnom sudaru sa Zemljinom atmosferom meteoridi, uslijed velike brzine kretanja (oko 60 km u sekundi), zapale zrak oko sebe.

Tu pojavu koja izgleda kao zvijezda padalica nazivamo meteorom. Nekoliko puta na godinu Zemlja na svojoj putanji oko Sunca naiđe na grupe meteora i tada se lijepo može vidjeti meteorska kiša.
Najpoznatije meteorske kiše, osim meteorske kiše Perzeida, su još Leonida (17.-18.studeni) i Orionida (oko 21. listopada).

Kako nastaju meteori

Meteori su krhotine koje otpadaju s kometa. Kometi se sastoje od leda, pa kad se približe Suncu, otapaju se i nastaje puno krhotina koje u grupama putuju po istoj putanji kao i komet. Grupa meteora nastala iz istog kometa naziva se meteorski potok. Pošto svaki potok ima negdje svoj izvor, i za meteorsku kišu Perzeida čini se kao da izvire iz jedne točke – radijanta, a radijant Perzeida nalazi se u zviježđu Perzej. Odatle naziv meteorska kiša Perzeida.

A pučki naziv Suze svetog Lovre u spomen je na dane mučeništva Sv.Lovre, koji je povjereno mu crkveno blago podijelio siromasima i zbog toga, 10.kolovoza 258. godine bio uhićen, mučen i spaljen.

Suze svetog Lovre su krhotine otpale s kometa 109P/Swift-Tuttle, koji je ime dobio po svojim pronalazačima, Amerikancima L.Swiftu i H.Tuttleu.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.