2.4.2018. 9:07
0
Svemirska laboratorija "Tiangong-1" izgorjela u atmosferi iznad južnog dijela Tihog okeana
Ostaci kineske svemirske laboratorije, koja više nije u upotrebi, "Tiangong-1" izgorjela je u atmosferi iznad južnog dijela Tihog okeana, a najveći dio letjelice nije stigao do Zemlje.

Laboratorija je ponovo ušla u gornje slojeve atmosfere 1.00 čas poslije ponoći i tom prilikom skoro svi njeni dijelovi su izgorjeli, saopštila kineske Agencija za istraživanje kosmosa /CMSA/. 

Kineska svemirska laboratorija "Tiangong-1" bila je težine 8,5 tona, duga 12 metara i prečnika 3,3 metra, podsjeća TASS. 

Lansirana je u septembru 2011. godine kao dio kineskog svemirskog programa i prototip je za ljudsku stanicu planiranu za 2022. godinu. 

Ranije su postojale bojazni da bi letjelica mogla da padne na Portugaliju, Španiju, Francusku ili Grčku. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.