5.10.2018. 8:40
0
Kongres mladih evropskih biologa u Sarajevu
FOTO: Ilustracija
Kongres mladih evropskih biologa „Young Life Science Europe 2018“ bit će održan od 5. do 7. oktobra na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

To je skup studenata i profesora iz oblasti biologije: ekologije, mikrobiologije, genetike, biohemije i zoologije.

Kongres mladih evropskih biologa koji se održava svake godine okuplja učesnike iz svih evropskih država. Prošle godine ovakav skup je uspješno održan u Heidelbergu, Njemačka, a ove godine je Udruženju studenata biologije u BiH (USB u BiH) domaćin i organizator tog skupa u Sarajevu.

Održavanje tih kongresa predstavlja pokušaj udruženja i organizacija biologa na evropskom nivou da ostvare jedinstveni, cjeloviti uvid u modernu biologiju, da se potakne postavljanje odvažnijih znanstvenih pitanja te pozove sveukupna javnost na aktivnije sudjelovanje u jednoj od najvećih intelektualnih avantura današnjice – globalnog razumijevanja živoga pomoću sveobuhvatnog naučnog pristupa, te njegovog očuvanja.

Skup u Sarajevu će istovremeno pomoći promoviranju Bosne i Hercegovine i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu te promovirati saradnju mladih i ambicioznih studenata biologije i mentora na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou; inspirisati i potaknuti studente i mlade znanstvenike na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava; uticati na omogućavanje primjenjene edukacije za studente biologije i ostale građane; promoviranje biologije, uspostavljanje surađivačke mreže u ovoj oblasti te će omogućiti uključivanje studenata biologije u BiH u procese iz ove oblasti u zemljama Evropske unije.

Podršku u realizaciji tog projekta su dali Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Centar za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, saopćili su organizatori. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.