19.12.2018. 12:16
3
"Harry Miller je bio jedan od najboljih stvaralaca u oblasti matematičkih nauka koji su djelovali u BiH"
Povodom smrti Harryja Millera, inostranog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) danas je u Sarajevu u prostorijama ANU-a održana komemorativna sjednica.

Akademik Harry Miller, kako je istaknuto, u svom 50-godišnjem radu dao je ogroman doprinos razvoju matematičkih nauka u Bosni i Hercegovini i ostavio neizbrisiv trag na brojnim svjetskim univerzitetima na kojima je predavao.

- Nama koji smo poznavali akademika Harryja Millera ovo 'inostrani' malo čudno zvuči jer je on za nas uvijek bio domaći, radeći zajedno sa nama na napredku ANUBiH i matematike kao nauke. Njegovom smrću akademska zajednica u BiH izgubila je velikog naučnika, profesora i humanistu – istakao je uime ANUBiH član Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka Dejan Milošević.

Miller je imao bogatu i razvnovrsnu akademsku karijeru. Napisao je više od 80 naučnih radova u 20 međunarodnih časopisa, u deset različitih zemalja. Ima 37 zajedničkih radova sa 24 različita koautora iz 10 različitih zemalja (Evropa, SAD i Azija).

Posebno je istaknuto da je zajedno sa svojom suprugom Nazom Tanović- Millerr i drugim kolegama neumorno radio gotovo 40 godina da dovede bh. matematiku na međunarodnu scenu. Predavao je na 11 raznih univerziteta,  uključujući University of Michigan, Bilken University (Ankara) i Bosphors University (Istanbul). Također je bio dugogodišnji profesor Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Sarajevu.

- Nakon sticanja doktorata na Ilinois Institute of  Tehnology, te tri godine docenture, Harry Miller se sa suprugom Nazom Tanović-Miller opredjelio 1969. godine da životni i akademski put nastave u Sarajevu. Na Odsjek za matematiku PMF unijeli su dio atmosfere američkih univerziteta – kazao je uime PMF-a Muharem Avdispahić.

Harry Miller je pomogao velikom broju mladih ljudi da započnu karijere u matematici ovdje i u inostranstvu i mnogi od njih su danas ugledni naučnici. Dao je fundamentalan doprinos u oblasti realne analize i teorije sumabilnosti o čemu svjedoče njegova naučna djela. Bio je jedan od osnivačkih urednika časopisa Radovi matematički, sada pod nazivom Sarajevo Journal of Mathematics. 

-  Akademik Harry Miller bio je jedan od najboljih i najproduktivnijih stvaralaca u oblasti matematičkih nauka koji su djelovali u BiH – zaključio je Milošević.  

Sahrana će se obaviti danas na groblju Grličića brdo u 12.30 sati.

(Fena / Haris Ahbabović)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.