2.1.2020. 9:14
0
Indija najavila novi pokušaj slijetanja na Mjesec
Indija je najavila da će još jednom pokušati slijetanja na Mjesec i to nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja slijetanja na Zemljin prirodni satelit.

Predsjednik Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) Kailasavadivoo Sivan rekao je na konferenciji za medije da je vlada odobrila treću lunarnu misiju, a koja je nazvana “Chandrayaan-3” što u prijevodu znači “mjesečevo vozilo”.

Ukoliko misija uspije Indija će nakon nakon Sjedinjenih Država, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine postati tek četvrta zemlja koja je obavila meko slijetanje na površinu Mjeseca, piše “BBC“.

Ove godine propala je indijska misija nazvana “Chandrayaan-2”. Kako su prenosili mediji komunikacija je naprasno prekinuta u trenutku kada je lander Vikram iz mekog kočenja trebao preći u spuštanje sonde.

Čelnici ISRO-a ostali su zbunjeni, ali im je vrlo brzo postalo jasno da Vikram nije preživio slijetanje i da je misija “Chandrayaan-2” završena neuspješno.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.