30.7.2020. 13:34
0
Pratite uživo: NASA danas lansira rover koji će tražiti život na Marsu, sletjet će u krater nazvan prema mjestu u Bosni i Hercegovini
Nakon više godina priprema NASA-in novi rover Perseverance spreman je za polazak na svoj put prema Marsu.

Prijenos lansiranja je zakazan za danas,  u 13:50 sati po našem vremenu.

Misija Mars 2020, čiji središnji dio je ovaj rover, ima za krajnji cilj istraživati je li na Marsu ikada postojao život. Rover na sebi nosi napredne znanstvene instrumente kojima će, jednom kada sleti u krater Jezero (nazvan prema mjestu u BiH) u februaru sljedeće godine, tragati za biološkim "potpisima", uzorcima i teksturama u tlu koje su mogli ostaviti živi organizmi.

Imat će i bušilicu kojom će moći uzimati uzorke tla, senzore za niz hemijskih elemenata, radare, kamere, lasere i uređaje s X-zrakama kojima će ispitivati svojstva Marsovog tla.


(Lejla Trle) 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.