3.8.2020. 16:52
1
Pogledajte kako je izgledao povratak na Zemlju astronauta u kapsuli SpaceX
Prvi austronauti koji su letjeli u kapsuli SpaceX vratili su se na Zemlju skokom u vode Meksičkog zaljeva.

Piloti NASA-e Doug Hurley i Bob Behnken iz Elon Musk's SpaceX u svemirskoj letjelici su proveli cijela dva mjeseca.

Ovo je prvi put da je jedna privatna kompanija poslala ljude u orbitu, te se ovoj misiji pridaje historijski značaj.

Ovo je za NASA astronaute prvo slijetanje u vodu u zadnjih 45 godina.

- Dobrodošli na planetu Zemlju i hvala što ste letjeli sa SpaceX, uputili su pozdrav astronautima iz sjedišta, a Hurley je uzvratio da je let za ovu hrabru dvojku predstavljao 'čast i privilegiju'.

Hurley je komentirao da je 'preplavljujuće' vidjeti se sa svima kod kuće u Houstonu nakon mirnih i tihih par mjeseci izvan planete.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je siguran povratak astronauta putem Twittera 'nakon vrlo uspješna dva mjeseca misije'.

SAD su se morale oslanjati na Rusiju za let u svemir još od zadnjeg leta Space Shuttle-a 2011. godine.

Posljednje slijetanje u vodu NASA astronauta bilo je 24. jula 1975. godine, na Pacifičkom okeanu, a u pitanju je bila zajednička američko-sovjetska misija poznata kao Apollo-Soyuz, prenosi Euronews.

(Patria / Euronews)

SpaceXNASA
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.