21.6.2021. 9:05
0
"Iskoristite ljeto i vakcinišite se, kad počne jesen morate biti zaštićeni za nove sojeve virusa"
Prof. dr. Ivan Đikić, direktora Instituta za biohemiju u Frankfurtu, kazao je da u svakom slučaju ljudima treba ponuditi edukativno motivirajuća kampanju gdje će shvatiti zašto je važno upravo sada vakcinisati se protiv koronavirusa.

"Evo jedan primjer sa naučne strane. Sada je ljeto imamo puno vitamina D, to poboljšava imunološki sistem i ako neko želi idealno vrijeme to je sada jer će nas za šest mjeseci, ne samo sa protivtijelima, nego i s memorijskim ćelijama, taj imunitet braniti od virusa koji će zasigurno biti i sljedeću zimu već u nama", kazao je naučnik gostujući na RTL-u.

Sada nemamo virusa oko nas, znači ne postoji opasnost, ali, kako kaže, naš imunološki sistem treba se pripremiti za primanje antigena, stvaranje odličnog humoralnog, ali i ćelijskog imuniteta za jesen i zimu kada će sigurno doći novi sojevi, nove varijante.

"Tada ćemo mi kao pojedinci biti zaštićeni, a u isto vrijeme naš imunološki sistem bit će najoptimalnije spreman za borbu s novim virusima", dodaje Đikić.
Kazao je kako on i njegov tim godinu i po rade na lijeku protiv koronavirusa.

"Upravo završavamo jedan zanimljiv projekt. Objava će biti sljedeće sedmice, ali ono što je moja poruka široj javnosti da samo vakcinacijom nećemo pobijediti virus, ući ćemo u kontrolu virusa. Sljedeće godine virus će biti oko nas, mi uistinu trebamo pravilne, ciljane lijekove protiv koronavirusa 2 kojima ćemo moći pomoći i onim ljudima koji dobiju virus unatoč vakcinaciji da im zaštitimo život i da im zaštitimo oštećenja koja se pojavljuju u tim postcovid sindromima", istakao je.

Đikić je poručio građanima da iskoriste vrijeme tokom ljeta i vakcinišu se.

"Kad počne jesen tada morate biti zaštićeni za nove sojeve virusa koji će vjerovatno dolaziti, ne samo iz Indije delta, bit će i epsilon i drugi sojevi jer to je normalan proces virusa koji se širi i proširuje se cijelim svijetom. Tako da je poruka građanima, vakcinišite se sad tokom ljeta, zaštitite sebe i svoje bližnje i društvo i tad ćemo uistinu moći na neki način provesti profesionalniju i mirniju jesen i zimu", naglasio je Đikić.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.