19.11.2021. 15:22
0
Vlada KS izdvojila tri miliona KM za naučnoistraživačke projekte
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić potpisala je danas u Sarajevu ugovore s dobitnicima sredstava za "Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu".

Nikolić je precizirala je da je osigurano ukupno oko tri miliona KM za 62 naučna projekta, te da je riječ o dosad najvećem izdvajanju Vlade KS za te namjene.

- Ova Vlada je imala smjelosti da u ovako teškoj pandemijskoj godini poveća izdvajanja za nauku i time poruči da jedino mladi i njihove ideje mogu voditi ka progresu - istakla je Nikolić.

Premijer KS Edin Forto rekao je da su prethodni sazivi vlada dugo izdvajali oko 500.000 KM godišnje za naučnoistraživačku djelatnost, a da je aktuelni saziv to 2019. podigao na 1,5 miliona KM.

- Ove godine smo izdvojili tri miliona KM i najavili dodatno povećanje tih izdvajanja jer su to investicije koje se najbolje vraćaju - dodao je Forto.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je da će im ta sredstva pomoći da nabave modernu opremu na kojoj će istraživači moći da postižu bolje naučnoistraživačke rezultate.

Podcrtao je da je to ozbiljan poticaj razvoju društva i jačanju kapaciteta države Bosne i Hercegovine.


(Fena/Admir O.)

Vlada KS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.