30.9.2023. 16:50
0
Historijski trenutak: Radenka Marić postala prva Bosanka na čelu jednog američkog univerziteta
FOTO: UConn
Profesorica Radenka Marić iz Bosne i Hercegovine inaugurisana kao 17. predsjednica Univerziteta UConn u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je na svom Facebook profilu naveo Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, u  četvrtak, 30. septembra, na Univerzitet u Connecticutu inaugurisana je profesorica Radenka Marić kao 17. predsjednica tog univerziteta. Marić, rodom iz Dervente, službeno je postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja predsjedava američkim univerzitetom, te druga žena porijeklom iz BiH koja je postala predsjednica univerziteta širom svijeta.

Prepoznata inovatorica u tehnologiji čiste energije 

- Profesorica Radenka Marić je priznata inovatorica u oblasti čiste energije, čije je vodstvo kao potpredsjednica univerziteta pomoglo podizanju Univerziteta u Connecticutu na nove visine u finansiranju istraživanja. Njena karijera je obuhvatila rad u Japanu, Kanadi i Sjedinjenim Državama, pri čemu je stekla brojne akademske i stručne titule.

Od Dervente do Sjedinjenih Država 

Marić je rođena i odrasla u Derventi, a svoju akademsku karijeru je započela na Univerzitetu u Beogradu, gdje je diplomirala. Nakon toga, magistrirala i doktorirala je na Univerzitetu Kyoto u Japanu, usavršavajući se u oblasti nauke o materijalima i energetike.

Preselivši se u Sjedinjene Države 2001. godine, Marić je započela rad u startupu za čistu energiju u Atlanti. Tri godine kasnije, preuzela je vođenje Instituta za inovacije gorivih ćelija pri Nacionalnom istraživačkom vijeću Kanade. Njeno angažovanje na Univerzitetu u Connecticutu započelo je 2010. godine, gdje je postala profesorica kemijskog i biomolekularnog inženjeringa.

Međunarodno priznanje  

Marić je također bila gostujuća profesorica Fulbrightove katedre na Politehničkom univerzitetu u Milanu, Italija, tokom perioda 2016–2017, čime je dodala međunarodnu dimenziju svojoj impresivnoj karijeri.

Ova inauguracija označava veliki trenutak za Bosnu i Hercegovinu, jer profesorica Radenka Marić postaje inspiracija i simbol uspjeha za sve mlade talente iz ove regije. Njen izbor za predsjednicu Univerziteta UConn obećava daljnji prosperitet ovog prestižnog američkog obrazovnog instituta, navodi Avaz.

(Mubina LJ.I.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.