12.10.2023. 13:31
0
Napravljen robot koji nema zupčanike: Pokreću ga mini eksplozije
FOTO: x
Dug je 29 milimetara i težak 1,6 grama, a mini eksplozije rezultat su brzog paljenja kombinacije metana i kisika

Naučnici svakog dana pomjeraju granice tehnologije, a ovaj put napravili su robota koji nema zupčanike.

U pitanju je poduhvat istraživača s Univerziteta Kornel, koji su htjeli da dokažu mogućnost takvog koncepta i napravili su žabolikog robota koji pokreće udove malim eksplozijama.

Ovaj prototip dug je 29 milimetara i težak 1,6 grama, a mini eksplozije rezultat su brzog paljenja kombinacije metana i kisika.

Prototip je u toku ove probe bio povezan kablovima, a kako su naveli naučnici, elektronska kontrola paljenja znači da može izvršiti do 100 eksplozija u sekundi, piše B92.

Ponavljamo, u pitanju je samo eksperiment kojim je dokazana mogućnost koncepta, ali je svejedno zanimljivo vidjeti kako će dalje da se razvija, odnosno da li će nekada postojati ovakav robot koji će moći da se kreće bez kablova, prenosi Avaz.

(Mubina Lj.)

 
Robot
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.