21.11.2023. 21:15
0
Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno lansirala satelit u orbitu
Sjeverna Koreja je u srijedu saopćila da je uspješno postavila špijunski satelit u orbitu, u svom trećem pokušaju lansiranja ove godine, pokazujući odlučnost nacije da izgradi svemirski sistem nadzora tokom dugotrajnih napetosti sa Sjedinjenim Državama, javlja AP.

Tvrdnja Sjeverne Koreje nije se odmah mogla neovisno potvrditi. Ali lansiranje je sigurno izazvalo snažnu osudu Sjedinjenih Država i njihovih partnera jer UN zabranjuje Sjevernoj Koreji izvođenje lansiranja satelita, nazivajući ih pokrićem za testiranje raketne tehnologije.

Svemirske vlasti Sjevera rekle su u saopćenju da je njihova raketa za svemirsko lansiranje postavila satelit Malligyong-1 u orbitu u utorak navečer nakon polijetanja iz glavnog lansirnog centra zemlje i planiranog leta.

U saopćenju se navodi da je lider Kim Džong Un posmatrao lansiranje. Rečeno je da će špijunski satelit poboljšati ratnu spremnost Sjeverne Koreje kao odgovor na neprijateljske vojne poteze njenih rivala i da će ih više biti lansirano uskoro.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.