26.2.2015. 0:10
1
Studenti studirali na „nepostojećem“ fakultetu, Ganići tvrde jedno, a zakon drugo
Lunu Mijović vjerovatno pamtite ponajviše zahvaljujući ulozi u filmu „Grbavica“. Prošlo je osam godina od izlaska tog filma Jasmile Žbanić. U međuvremenu je Luna ostvarila još nekoliko uloga, ali i razvila ljubav prema filmskoj režiji, zbog čega je odlučila nastaviti školovanje upravo u tom smjeru.
SFA je zapravo Sarajevska filmska akademija. Radi se o prvoj privatnoj bh. filmskoj akademiji, koja djeluje u okviru matične kuće, Sarajevo School of Science and Tehnology. Akademija je sa radom počela 2010. godine, a Luna je bila studentica njene prve generacije.

Nakon njene generacije, upisana je sljedeća, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je tek u maju 2012. dalo saglasnost za početak rada ove visokoškolske ustanove, a to se odnosilo tek za generaciju koja će te godine upisati SFA. To je bio razlog da Luna potraži odgovore na pitanje regularnosti studija njene i naredne generacije koja je upisala taj fakultet.

S obzirom da odgovore nije dobila od rektora Ejupa Ganića i menadžerice akademskih aktivnosti Emine Ganić, odgovore je potražila od Prosvjetne inspekcije Kantona Sarajevo, koja je konstatovala da je SSST radio mimo zakonskih propisa.

U međuvremenu su se mijenjali kantonalni ministri, sa kojima je menadžment SSST-a vodio razgovore o osnivanju Sarajevske filmske akademije. Taj je problem zatekao i bivšeg ministra Damira Marjanovića, koji se suočio sa žalbom SSST-a na odluku Prosvjetne inspekcije KS.

Spor sa nadležnim ministarstvom nije jedini aktuelni pravni spor SSST-a. Luna Mijović je  pokrenula privatnu parnicu, a očekuje ih uskoro i prvo ročište. Najveći problem je zapravo validnost diploma studenata prve dvije generacije koje su upisale SFA.

Probali smo dobiti i stav druge strane, ali nam je rečeno da „ne žele ugrožavati sudski postupak koji je u toku“, te da ne žele „pravna pitanja spuštati na nivo istraživačkog novinarstva“.

Pamtimo ne tako davni period kada su se pravna pitanja itekako ticala medija i novinarstva, odnosno kada je ista strana insistirala na medijskom pritisku u vezi jednog drugog, mnogo ozbiljnijeg pravnog pitanja.

Ipak, dobili smo pismeni demant, u kojem optužuju bivše kantonalne ministre, spominju u ovom slučaju irelevantne argumente poput izgubljene kamere, te stopostotnu stipendiju za Lunu Mijović na drugoj godini fakulteta.

Bez obzira što znate voziti automobil, ne smijete ga voziti dok ne dobijete potrebnu vozačku dozvolu. Isto važi i za rad fakulteta, a cijeli ovaj slučaj će dobiti sudski epilog. Nažalost, najveće žrtve u ovoj priči bi mogli biti upravo studenti koji su studirali na, u tom periodu, formalno nepostojećem fakultetu.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj: Alen Alilović/Ermin Ljumić
Montažer: Ermin Ljumić
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.