26.2.2015. 0:17
0
„Sead Sušić više ne radi za mene, Safet je gospodin broj jedan na Zemlji!“
BiH je od početka agresije do danas izgubila na desetine sportista koji su rođeni u našoj zemlji, a reprezentativne karijere su gradili u zemljama regiona i Evrope. Hrvatska, Srbija, Slovenija, Švicarska i Švedska samo su neke od zemalja koje su svoje uspjehe gradile zahvaljujući i sportistima iz BiH.
Koliko puta se svaki ljubitelj fudbala u BiH igrao sam sa sobom igre „šta bi bilo kad bi bilo“, pa smo na papiru krojili sastav reprezentacije BiH u čijem bi napadu bili Ibrahimović i Džeko, vezni red sa Alenom Halilovićem, odbranu sa Nevenom Subotićem...

Međutim, njih nema, a ovi koje imamo su se pokazali i više nego dobri, pa smo ove godine po prvi put zaigrali na Svjetskom prvenstvu. Ipak, baza igrača na koje možemo računati i nije tako velika, pa smo u situaciji da moramo iskoristiti svakog kvalitetnog fudbalera koji posjeduje kvalitet, a želi nastupati pod zastavom BiH.

Fudbaler koji je potaknuo ovu priču je Ervin Zukanović, mladić koji je očigledno izbačen iz svake kombinacije aktuelnog selektora Safeta Sušića. Selektor tvrdi da nije zvao Zukanovića jer mu „u ovom trenutku nije bio neophodan“

On je otišao u Italiju. Istina je da je zadnje dvije utakmice odigrao za svoj klub, ali više vremena provede na klupi, u tom klubu što se bori za opstanak. Čak su mu i trenera smijenili. Bolje da povede računa o tome da kad igra da mu ekipa uzme neki bod“, izjavio je Sušić za Source.ba portal.

Istina, Chievo je nakon sedam odigranih kola na niskom 18. mjestu talijanske Serije A. Očigledno je, ipak, potrebno naglasiti da se radi o Seriji A, jednoj od najboljih evropskih fudbalskih liga.

U posljednje četiri utakmice Chieva, Zukanović je u tri proveo svih 90 minuta u igri na poziciji stopera, bliže lijevoj strani, što je pozicija na kojoj je reprezentacija BiH naročito deficitarna. Radilo se o duelima sa Romom, Milanom i Sampdorijom, ekipama o kojima mnogi naši fudbaleri maštaju kao protivnicima.

Uz dužno poštovanje prema Ognjenu Vranješu ili Toniju Šunjiću, da li su Kuban ili Pribram bolje ekipe od Chieva ili su ruska i češka liga bolje od talijanske?

Sušić je najavio da neće pozivati Zukanovića dok se ne ustali u ekipi i prije nego što je počelo prvenstvo u Italiji, dok su se igrale prijateljske utakmice u kojima je on imao solidnu minutažu. S druge strane, poziv je otišao na adresu Ognjena Vranješa koji u tom trenutku nije imao ni klub, a nedavno je tek potpisao za češki Pribram, za kojeg još nije debitovao.

Ni Pribramu ne ide baš najbolje u mnogo lošijoj ligi od talijanske. Trenutno su 12. od 16. klubova, na samo tri boda od zone ispadanja. Ponavljamo da Vranješ još nije ni zaigrao za pomenuti klub.

Semir Štilić je posebna priča. Povlačenjem Zvjezdana Misimovića iz reprezentacije, javnost je njegovog nasljednika vidjela u Štiliću, sjajnom veznjaku poljske Wisle. On briljira u tamošnjoj ligi, ali to za Sušića nije dovoljno i tvrdi da mu on ne treba!

Spekuliše se da mu Štilić „ne treba“ jer selektor nije u najboljim odnosima sa Semirovim ocem Ismetom. Niko od aktera te priče nije voljan govoriti na tu temu, a selektor je na pitanje o Semiru Štiliću, između ostalog, odgovorio i sa kontrapitanjem za koga autor ovog teksta navija, aludirajući na to da je pitanje postavljeno isključivo zbog osjećaja da su simpatije potpisinika ovih redova na strani kluba sa Grbavice.

Upravo to kontrapitanje je rezultiralo time da „nisam smio“ pitati i za Edina Cocalića, fudbalera Maccabi Haife koji je prethodno godinama sa mnogo uspjeha igrao u Grčkoj. Cocalić igra na poziciji stopera ili defanzivnog veznog, ali je vjerovatno u defanzivi bolji ofanzivni veznjak Sven Tino Sušić. Bolji jeste, sudeći prema rezonovanju selektora Sušića.

Šta bi tek bilo da sam pitao zašto umjesto 31-godišnjeg golmana Ratka Dujkovića nije pozvan Ibrahim Šehić, golman azerbejdžanskog Qarabaga? Vjerovatno bi me selektor Sušić u svojoj glavi već zamislio na južnoj tribini Grbavice sa bakljom u ruci, kako navijam za Željezničar. Ako je grijeh pomisliti da golman ekipe koja se takmiči u grupnoj fazi Europa lige i koji ima 26 godina zaslužuje poziv ispred veterana upitnih kvaliteta, kriv sam.

Dario Dumić, na sreću po mene, nije igrao za Željezničar. Rođen je u Sarajevu prije 22 godine, ne znam koji sarajevski klub simpatiše, ali znam da igra u odbrani Brondbyja u paru sa Danielom Aggerom. Želi igrati za svoju domovinu, patriota je i u slučaju iskazanog interesovanja našeg selektora, tvrdi da bi pješice došao u BiH.

Ponovo ćemo o Sušiću, ali ne o Safetu ili Svenu Tinu, nego o Seadu. Zukanović tvrdi da mu je Sead Sušić nudio za vrijeme igranja u Belgiji da mu bude menadžer, što je ovaj odbio i sumnja da bi to mogao biti razlog izostavljanja sa spiska reprezentativaca.

Isti odgovor Sušiću nije ponudio Anel Hadžić, pa se njegovo ime našlo na spisku putnika za Brazil bez prethodno odigrane sekunde u kvalifikacijama. Razgovarali smo sa Darkom Smoljanom, vlasnikom menadžerske agencije Germania Sportagentur GmbH, koji je za Source.ba portal izjavio da Sead Sušić više ne radi sa njegovu agenciju, te da nikada nije sugerisao selektoru Sušiću pri izboru fudbalera. Taj razgovor možete poslušati u priloženom videu.

(Nedim Pobrić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.