26.2.2015. 0:26
0
Mjesto na kojem su fudbalske snove zamijenili jecaji i bol
Koševo, galama, dovikivanje, lopta, ambicije, snovi... a zatim tišina, muk... pa metak, granata...zatim plač, jecaji, suze, tuga, bol...
Sve ovo je historija jednog mjesta, mjesta na kojem su se sanjali najljepši snovi, te mjesta na kojem su se isti ti snovi rušili.

Mjesto na kojem su generacije Sarajlija učile prve fudbalske korake i sanjale pune stadione je početkom opsade Sarajeva postalo mjesto na kojem su neke od tih Sarajlija ukopane. Zbog stalnih napada, postojeća groblja u našem glavnom gradu nisu bila dostupna za ukop stradalih, pa su Sarajlije bile prinuđene kopati ih upravo na tom pomoćnom terenu.

Njih oko 2.000 je ukopano na mezarju „Stadion“, koje je zbog svog svog porijekla i načina nastanka vjerovatno jedinstveno u svijetu.

Ne znamo da li je Muhedin Kijamet imao fudbalske snove. Ono što znamo jeste da su njegovi snovi ugašeni nekoliko dana prije 29. septembra 92., u 24. godini, te da kažu kako je upravo on prvi među hiljadama svojih sugrađana koji su ukopani na nekadašnjem fudbalskom terenu.

Blijede i nestaju sarajevske crvene ruže kao simbol vremena stradanja i patnje. Ruže mogu nestati i izblijediti, ali ovo mjesto će ostati kao bezvremenska historijska lekcija i svjedočanstvo o onome što je ovaj grad preživio.

Kažu da Sarajevo više nije kao nekada. Nije ni pomoćni teren stadiona Koševo. I grad Sarajevo i fudbalski teren nisu kao nekada iz istog razloga.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj i montažer: Ermin Ljumić
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.