2.4.2015. 9:31
0
Vozio automobil Sarajevom brzinom 179 km/h!
Iako svakodnevno svjedočimo desetinama saobraćajnih nesreća u Kantonu Sarajevo, uzrokovanih neprilagođenom brzinom ili nepoštivanjem saobraćajnih propisa, broj tih nesreća je u mnogome umanjen zahvaljujući radarskim kontrolama.
Pored mobilnih radara, MUP Kantona Sarajevo raspolaže i sa stacioniranim kamerama koje bilježe svaki prijestup na lokacijama na kojima su postavljene. Odsjek za video nadzor Jedinice za saobraćaj MUP-a KS raspolaže sa četiri stacionirana radarska uređaja koji se, po potrebi i procjeni zasnovanoj na praćenju statističkih pokazatelja o broju zabilježenih prekršaja i broju saobraćajnih nezgoda koje se događaju na određenim lokacijama, instaliraju u četiri od devet raspoloživih kućišta postavljenih na osam lokacija u Kantonu Sarajevo.

Samo kada je 2014. godina u pitanju, službenici Odsjeka za video nadzor su izdali 31.361 prekršajni nalog. Tačan broj prekršaja još uvijek nije definisan jer je, kako su za Source.ba portal potvrdili u MUP-u Kantona Sarajevo, obrada prekršaja u toj godini još uvijek u toku.

Kada su pomenuti prekršajni nalozi u protekloj godini u pitanju, 30.952 se odnose na prekoraćenje brzine, dok se 291 odnose na nepoštivanje svjetlosne saobraćajne signalizacije, odnosno prolazak na znak crvenog svjetla na semaforu.

Svi ti prekršaji su rezultirali i ogromnom finansijskom „injekcijom“ za budžet, pa je samo na osnovu prekršaja iz 2014. godine izrečeno 1.464.910 KM na ime kazni.

Radari u Kantonu Sarajevo:

- Zmaja od Bosne, kod ulaza u Campus Grad-Ilidža
- raskrsnica ulica Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića Ilidža-Grad
- Ulica Bulevar Meše Selimovića (ispod Stupske petlje) Grad-Ilidža
- raskrsnica Ulica Bulevar Meše Selimovića i Bajruma Zenunija Grad-Ilidža
- magistralni Put M-17 – naselje Binježevo Oba smjera
- auto put, Vogošćanska petlja - Ilijaš, mjesto Malešići Oba smjera
- Otoka, raskrsnica ulica Bulevar Meše Selimovića i Alije Kučukalića Ilidža-grad
- M-18 u ulici Kurta Šorka na strani Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Kako je za naš portal potvrđeno u MUP-u Kantona Sarajevo, najveći broj prekršaja bilježi radar u naselju Binježevo.

Kada su najveća zabilježena prekoračenja brzine zabilježena stacioniranim radarima, dolazimo do veoma zanimljivog podatka. Jedan je vozač „uspio“ prekoračiti brzinu za nevjerovatnih 119 km/h. Naime, njegova zabilježena brzina bila je 179 km/h, a vozio je saobraćajnicom na kojoj je brzina ograničena na 60 km/h.

Za ovakvog i slične vozače bi mogli stići još teži dani, s obzirom da je Jedinica za saobraćaj MUP-a KS izradila Elaborat o proširenju stacioniranog radarskog sistema koji predviđa postavljanje kućišta za radarske uređaje na novim lokacijama i nabavku novih radara, ali realizacija istog zavisi o finansijskim mogućnostima MUP-a i Vlade Kantona Sarajevo.

(Novinar: Nedim Pobrić, fotograf: Emir Preljević)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.