12.10.2015. 17:32
3
„Došlo je vrijeme da se Kipar kvalifikuje!“
Vezni fudbaler reprezentacije Kipra Marious Nicolau je pozvao navijače da podrže reprezentaciju u ključnoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Euro 2016. Naravno, radi se o utakmici koja se u utorak igra u Nicosiji, u kojoj Kipar dočekuje reprezentaciju BiH.

Podsjećamo, čak tri reprezentacije gaje nadu za osvajanje trećeg mjesta u grupi i plasman u baraž. U najboljoj poziciji je naša reprezentacija, kojoj je dovoljan bod uz pobjedu Belgije ili neriješen ishod u duelu sa Izraelom. Isti ishod u Belgiji odgovara i Kipru, s tim što je njima neophodna pobjeda u duelu sa izabranicima selektora Mehmeda Baždarevića. I pomenuti Izrael se nada čudu i pobjedi protiv Belgije, te remiju ili porazu BiH na Kipru.

Na pravom smo putu. Znali smo da imamo dva finala u kojima moramo pobijediti i slavili smo u pravom. Sada je fokus na Bosni. Mi to možemo! Navijači će ponovo biti uz nas i spremni smo!“, izjavio je Nicolau kiparskim medijima.

U navijače se uzda i defanzivac APOEL-a Marios Antoniades, koji očekuje ispunjen GSP stadion u utorak.

Želimo da su svi uz nas u utorak. Došlo je vrijeme da se Kipar kvalifikuje, ali za to nam je potreban pun stadion“, izjavio je on.

Loptu je na zemlju ipak spustio selektor Pambos Christodoulou.

Čeka nas velika utakmica protiv ekipe koja je kvalitetnija i iskusnija od nas. Pružit ćemo svoj maksimum, i ako tako uradimo, imat ćemo i mi svoju šansu. Ali i ako ne uspijemo, opet ćemo biti sretni jer smo pružili toliko radosti narodu Kipra. Uvijek sam govorio da ova grupa igrača može puno. Siguran sam da će navijači biti uz nas u utorak. Nadam se da će, bez obzira na krajnji rezultat, ispratiti aplauzom ove igrače, jer pokazali su da je pred njima svijetla budućnost“, izjavio je on.

Podsjećamo, Kipar se nikada nije kvalifikovao na neko veliko takmičenje, a našoj reprezentaciji bi, u slučaju plasmana, to bilo drugo uzastopno nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu prošle godine. Upravo u tom iskustvu, pored neosporne razlike u kvalitetu kada je igrački kadar u pitanju, leži prednost reprezentacije BiH.

Kada spominjemo igrački kadar, važan vezni fudbaler Dimitris Christofi (38/6) nije u kombinacijama zbog povrede, ali su u timu ponovo Giorgos Efrem (30/3) i Efstathios Aloneftis (60/10). Na utakmici protiv Izraela su nastupili sljedeći igrači: Georgallides (Omonia), Demetriou (Walsall), Dossa Junior (Konyaspor),  Laifis (Anorthosis), Antoniades (APOEL), Laban (AEK Larnaka), Nikolaou (Levadiakos), Makridis (APOEL),  Makris (Anorthosis), Efrem (APOEL), Mitidis (AEK Larnaka), Charalambidis (APOEL), Economides (Omonia) i Merkis (Apollon). Golove su postigli defanzivci, Dossa Junior i Demetriou, a upravo to je svojevrsni pokazatelj limitiranih napadačkih mogućnosti Kiprana. 

Uprkos jakom otporu kojeg su pružili Belgiji i Velsu na domaćem terenu (oba susreta poraženi rezultatom 0:1), Kipar se ovaj put nalazi u mnogo drugačijoj situaciji. Njihova igra se bazira na jakoj odbrani i kontra napadima, ali ta taktika pada u vodu uzimajući u obzir činjenicu da im samo pobjeda dolazi u obzir ako žele u Francusku naredne godine. Najveća opasnost u napadačkom smislu nam vjerovatno prijeti od lijevog krila Georgiosa Efrema, igrača kojeg je nakon „fudbalskog školovanja“ u Arsenalu i Rangersima put odveo nazad u kiparsku Omoniju, a zatim u APOEL, za koji danas nastupa. Fudbaler koji nam je u Zenici postigao dva gola, Demetris Christofi, ovaj put neće imati priliku prijetiti Begoviću, s obzirom da je već duži vremenski period odsutan zbog povrede.

Čini se da i kladionice vide našu reprezentaciju kao favorita u sljedećem duelu, s obzirom da se na pobjedu BiH nudi kvota 1.85, na pobjedu Kipra 3.90, a 3.25 na ishod bez pobjednika.

Nemamo baš prejako uporište da budemo toliko sigurni u sebe, pa ako hoćete i bahati, da već unaprijed govorimo o eventualnim protivnicima u baražu. Nadamo se da će to biti tema koja će biti dominantna u srijedu, nakon što pozitivnim rezultatom na Kipru izborimo treći baraž u historiji bh. reprezentativnog fudbala.

Međusobni omjer: 

BiH – Kipar 1:2

Posljednjih pet utakmica Kipra:

Izrael – Kipar 1:2
Kipar – Belgija 0:1
Kipar – Vels 0:1
Andora – Kipar 1:3
Belgija – Kipar 5:0

Posljednjih pet utakmica BiH:

BiH – Vels 2:0
BiH – Andora 3:0
Belgija – BiH 3:1
BiH – Izrael 3:1
Austrija – BiH 1:1 (prijateljska utakmica)

Tabela:

1. Belgija 9 6 2 1 21:4 20 
2. Vels 9 5 3 1 9:4 18 
3. BiH 9 4 2 3 14:10 14 
4. Izrael 9 4 1 4 15:11 13 
5. Kipar 9 4 0 5 14:14 12 
6. Andora 9 0 0 9 4:34 0 

(Nedim Pobrić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.