12.1.2016. 14:20
0
Januarski prijelazni rok: Ne može bez Džeke, Englezi planiraju trošiti milione
Bližimo se polovini januara i ljubitelje fudbala, pored neobično visokih temperatura za ovo doba godine, dodatno podgrijava aktuelni prijelazni rok. Transferi, spekulacije, bombastične najave, izjave i suludo potrošeni milioni su ono što će obilježiti tekući mjesec.

Do suludo potrošenih miliona još nismo došli, taj trend je rezervisan za posljednje dane mjeseca, ali nam spekulacija i najava bombastičnih transfera ne nedostaje. Najaktivniji su, kao što je to običaj u godinama za nama, Englezi, koji ne žale milione funti kako bi svojim klubovima priskrbili što bolji plasman na kraju sezone.

Bolji plasman očajnički žele i čelnici Manchester Uniteda, koji su navodno već započeli pregovore o dovođenju veznjaka Atletico Madrida Saula Nigueza. Rado bi ovog 21-godišnjaka, koji je ponikao u Real Madridu, u svojim redovima želio vidjeti i Arsene Wenger i ko god bude uvjerljiviji, morat će platiti najmanje 18 miliona funti. Manji iznos, tačnije 13,4 miliona funti, Wenger namjerava potrošiti na zvijezdu Celte, sjajnog Nolita. United bi i Tottenhamovog Harryja Kanea, baš kao i Real Madrid, ali ovaj 22-godišnjak ne želi napustiti klub iz sjevernog Londona.



Aktuelni engleski prvaci, londonski Chelsea, sigurno neće odbraniti naslov koji su osvojili prošle godine. S obzirom na trenutno stanje na tabeli, realnija je mogućnost da će čak napustiti društvo najboljih. Dobro, nećemo pretjerivati, ali 23 boda u 20 odigranih utakmica nije ono na šta su „Plavci“ računali uoči početka sezone. Spas vjerovatno vide i u napadaču Milana, 29-godišnjem Carlosu Bacci, koji je dio niza fudbalera koji se spominju u kontekstu tog kluba kada je ovaj prijelazni rok u pitanju. Goncalo Guedes iz Benfice je također dio tog niza, ali ovaj tinejdžer ima nevjerovatnu otkupnu klauzulu od 45 miliona funti u svom posljednjem ugovoru. Jorge Sampaoli više ne želi voditi reprezentaciju Čilea. Povezivan je sa Chelseajem, a tvrdi da bi na Stamford Bridge došao jedino ako Abramovič iz Arsenala dovele Alexisa Sancheza. Jackson Martinez je u dresu Porta bio jedan od najboljih napadača na svijetu, ali se u Atletico Madridu nije naigrao. To mu očigledno ne predstavlja problem da se i ovog januara nađe na meti Chelseaja.

Mohamed Elneny bi za 7,4 miliona funti mogao napustiti Basel i preći u Arsenal, baš kao i Granit Xhaka iz Borussije Monchengladbach.

Jurgen Klopp bi rado desetkovanu odbranu Liverpoola pojačao Nevenom Subotićem, ali njegov nekadašnji klub, Borussia Dortmund, ne želi prodati ovog Banjalučanina. S druge strane, u Dortmund bi mogao Brazilac Malcom. Za njega vjerovatno niste čuli, osim ako igrate Football Manager, a radi se o napadaču Corinthiansa za kojeg nude 13 miliona eura. Van Dortmunda bi mogao Ilkay Gundogan, za kojeg su zainteresovani Juventus i Manchester United. U Dortmund bi mogao i Partizanov omladinac Andrija Živković, ali je duga lista konkurenata koji bi također rado doveli ovog srbijanskog fudbalera. Liverpool, PSG i Manchester City su, navodno, na vrhu te liste. Drugog mladog fudbalera iz susjedne Srbije je jedan velikan već uspio angažovati. Marko Grujić je iz Crvene zvezde prešao u Liverpool za nešto više od pet miliona funti. S obzirom da ne mogu dovesti Subotića, Klopp bi se zadovoljio i sa Juventusovim Martinom Caceresom, Urugvajcem čiji ugovor sa „Starom damom“ ističe na kraju ove sezone. Mnogo izvjesniji je dolazak Stevena Caulkera, koji bi već u srijedu mogao zaigrati na utakmici protiv Arsenala. Na Anfield ovog januara sigurno neće Mario Gotze, ali postoji velika mogućnost da na legendarni stadion preseli već narednog ljeta. 

Nekada najtalentovaniji engleski fudbaler, Joe Cole, je ponovo promijenio sredinu. Ovaj put je kao slobodan igrač iz Aston Ville prešao u Coventry. Jedan od najtraženijih mladih fudbalera današnjice je Schalkeov 20-godišnjak  Leroy Sane, za kojeg njemački klub traži ogromnih 37 miliona funti, a taj iznos žele platiti Manchester City, Real Madrid i Barcelona.

Barcelona ne bi imala ništa protiv još jednog Suareza u ekipi. Nakon Luisa, rado bi na Camp Nou ponovo vratili Villarealovog Denisa Suareza. Ovaj krilni fudbaler je prošlog ljeta napustio Barcu i potpisao četverogodišnji ugovor sa Villarealom, ali Luis Enrique ga je lično pozvao kako bi ga uvjerio da se vrati. Možda u tome i uspije, jer ko ne bi želio igrati uz najboljeg fudbalera današnjice? Upravo je on, Lionel Messi, svojom izjavom da karijeru namjerava završiti u Barceloni, razočarao brojne klubove koji su maštali da ga angažuju. Vraćamo se Liverpoolu, koji također želi vratiti Suareza. Na žalost njihovih navijača, radi se o Mariju Suarezu, veznjaku Fiorentine.

BOSANSKOHERCEGOVAČKI FUDBALERI

Kakav bi to bio prijelazni rok da ne spomenemo Edina Džeku? Iako je tek prošlog ljeta prešao u Romu iz Manchester Cityja, već se počeo pominjati u kontekstu nove promjene sredine. Ovaj put, kao i bezbroj puta do sada, aktuelan je povratak u Njemačku, tačnije u Borussiju Dortmund. Istini za volju, ukoliko i dođe do ovog transfera, on bi se trebao realizovati tek na ljeto i u slučaju da Dortmund napusti Pierre-Emerick Aubameyang.

I drugi naš reprezentativac bi mogao napustiti „Vučicu“. Miralem Pjanić je, navodno, na meti Real Madrida, a agent Luis Vizzino vjeruje kako bi se taj transfer zaista mogao realizovati. 

Još izvjesniji je prelazak Tina-Svena Sušića iz Hajduka u Leicester, koji je spreman platiti 3,7 miliona funti za usluge našeg fudbalera. Interesovanje za Sušića su već ranije pokazali Stoke, West Ham, Milan i Inter. Sanjin Prcić napušta Torino i vraća se u Francusku, a kao posuđen igrač iz Rennesa bi mogao nastupati za Nantes, Bastiju ili Ascoli. 

Menadžer Ervina Zukanovića, Silvio Martina, tvrdi da naš reprezentativac ostaje član Sampdorije, uprkos pisanju medija da bi mogao obući dres Lazija.

Ne znam ništa o tome i odlučio sam da ne dajem odgovore na takva pitanja. To su uvijek događa u periodu za transfere, neko se probudi ujutro i odluči napisati neku spekulaciju, pa kasnije me zovu da dam komentar”, izjavio je Martina.



Ako su Džeko i Pjanić na izlaznim vratima Rome, onda je, sudeći prema spekulacijama, Sead Kolašinac na pragu rimskog kluba. Talijanski list Gazzetta dello Sport je pisao o ovoj mogućnosti, koja bi se mogla i realizovati ako Talijani plate osam miliona eura Schalkeu. Josip Kvesić je već promijenio sredinu. Kao posuđen igrač Antalyaspora će u narednoj polusezoni nastupati za Karsiyaku. 

Preostaje nam još nešto više od dvije sedmice prijelaznog roka, mnogo uzbudljivije i konkretnije u odnosu na prethodne dvije, pa smo sigurni da će nam kraj januara ponuditi transfere od kojih se prosječnom čovjeku podigne kosa na glavi.

(Nedim Pobrić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.