31.10.2015. 18:57
0
Volvo razvija sigurnosnu tehnologiju za spašavanje kengura na cesti
Kompanija Volvo u Australiji vrši pripreme za razvoj sigurnosne tehnologije koja bi trebala da pomogne u spašavanju života mnogih kengura koji u velikom broju stradaju na putevima te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su kazali iz ove kompanije, u Australiju je poslan tim stručnjaka koji bi trebali razviti i usavršiti sistem za zaštitu kengura od automobila na putu.

Njihov glavni zadatak je da prouče ponašanje tih životinja koje se nalaze u blizini saobraćajnica i koje često prilikom prelaska puteva stradaju od udara vozila.

Nakon što se prikupe podaci sa terena, Volvo planira da sistem za zaštitu kengura ugradi u serijske modele.

Inače, riječ je o vrlo sličnoj tehnologiji koja se koristi na Volvo modelima u gradovima za zaštitu i sigurnost pješaka.

Sistem koristi radar i kamere da bi locirao kengura, a zatim automatski zaustavlja vozilo ako procijeni da će udariti životinju koja se nalazi na putu.

"Kenguri su vrlo nepredvidljive životinje i vozači ih teško izbjegavaju kada iznenada istrče na put", rekao je Martin Magnuson, glavni inženjer u Volvou zadužen za sigurnosne sisteme.

U poređenju sa losovima, jelenima ili kravama, čije ponašanje je Volvo također, proučavao kako bi ih zaštitio od udara automobila, kenguri su inače, manje životinje koje se kreću brže i često iznenada mijenjaju pravac kretanja.

Kako su kazali iz kompanije, sigurnosni sistem koji razvija Volvo ne isključuje vozača iz procesa odlučivanja.

Sistem prvo upozorava vozača na prisustvo kengura, a ukoliko vozač ne reaguje, vozilo će automatski zakočiti.

Prema podacima australijskog nacionalnog auto-moto udruženja, vozila godišnje udare više od 20.000 kengura na putevima te zemlje, a na automobilima se načini šteta u iznosu većem od 75 miliona australijskih dolara, blizu 50 miliona eura.

(Anadolija)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.