9.5.2016. 9:45
0
Privatni električni avion sa vertikalnim uzlijetanjem
Nedavno smo imali priliku vidjeti bespilotni VTOL X-Plane avion s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem, koji razvija DARPA za potrebe vojnog transporta i izviđanja, a inženjeri njemačke kompanije Lilium Aviation, osnovane uz finansijsku podršku Evropske unije i Evropske svemirske agencije, namjeravaju na tržište lansirati letjelicu koja funkcionira po istom principu, no namijenjena je za privatni prevoz putnika.

Avion Lilium je zamišljen da radi isključivo na električni pogon, a zahvaljujući mogućnosti vertikalnog uzlijetanja i slijetanja, osim avionskih pisti može koristiti i heliodrome.

Zbog tih značajki njemački inženjeri vjeruju da će biti jako zanimljiv privatnom sektoru, te su za njega navodno već zainteresirani mnogi uspješni poduzetnici širom svijeta.

Letjelica je u stanju letjeti maksimalnom brzinom od 400 km/h, a dva putnika, odnosno teret težine do 200 kg, s jednim baterijskim punjenjem moći će prevesti na maksimalnu udaljenost od 500 km. U ovom kratkom videu možete vidjeti osnovna dizajnerska rješenja zanimljivog dvosjeda koji bi trebao predstavljati alternativu Jet setu, a njegovo tiho letenje, asistencija računara pri upravljanju, te mogućnost vožnje s licencom za sportskog pilota (LSA), čine ga idealnim avionom za rekreativno letenje na visini do 3 km. Za sada još nije poznato kolika će mu biti cijena, niti kada bismo prvi prototip mogli vidjeti u zraku.




Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.