11.6.2016. 22:16
0
Stiže 5G i bit će nevjerovatan, čak 10 puta brži od današnjih mreža
Kompanije koje se bave proizvodnjom mobitela rade na novoj generaciji bezičnih mreža, poznatoj kao 5G, a koja bi trebala biti ‘zasljepljujuće brza’, piše Business Insider.

Rani testovi 5G mreža dosegli su brzinu od 10 Gbps. Za usporedu, prosječna brzina današnjih najbržih mobilnih mreža je 12,3 Mbps, dakle 5G bi trebala biti barem osam do deset puta brža.

Predsjednik i generalni izvršni direktor Samsunga za Sjevernu Ameriku, Gregory Lee, opisao je nakonferenciji Rutberg Future: Mobile 2016 u Kaliforniji kako će 5G biti sjajan kada napokon stigne.

Rekao je da će mreža biti toliko brza da će vam omogućiti da radite stvari poput:
– skidanja filma za tri sekunde
– imati svaki uređaj u kući umrežen, uključujući stvari poput frižidera i drugih kućanskih pomagala
– omogućiti liječnicima da vode jedan drugoga tokom daljinski izvođenih hirurških zahvata
– omogućiti jazz bandu da sviraju zajedno iako su na udaljenim mjestima, te tako stvaraju stvarnu muziku u stvarnom vremenu

Lee je rekao kako bi 5G trebao raditi s većinom postojeće tehnologije, uključujući 3G, 4G i Wi-Fi, tako da nećete trebati prilagođavati svaki uređaj koji imate. Ali, upozorava, definitivno ćete morati kupiti novi telefon.


(Anesa Agović / Net.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.