10.7.2017. 14:38
0
Inovatori ukazuju na mala sredstva od RS-a za nove izume
FOTO: Source.ba
Sredstva koja Republika Srpska izdvaja za nauku i nove izume su veoma mala, svega 0,5 posto BDP-a, dok razvijene zemlje po tom osnovu ulažu i pet posto BDP-a kako bi podržali nove ideje, ukazala je danas Gordana Lihović, članica Upravnog odbora Saveza inovatora RS-a.

-Savez pokušava da bude spona inovatora i organa vlasti na republičkom, odnosno gradskom nivou, jer ne postoji direktna veza. U sve što je dosad urađeno Savez je bio uključen, usvojeni su pravilnici, dodjeljuju se podsticaji inovatorima, mada su ti iznosi vrlo mali u odnosu na potrebe. Ipak, pomaci postoje, jer mnogi inovatori realizuju svoju ideje, ali, nažalost, neki to ostvare u svijetu – rekla je ona.

Na današnjem obilježavanju u Banjoj Luci 161 godine od rođenja velikog naučnika svjetskog glasa, Nikole Tesle, Lihović je istakla kako današnji svijet ne bi bio ovakav kakav je danas da nije bilo Tesle.

-Sve ovo što mi danas koristimo, od mikrofona, mobilnih telefona, prijenosa slike, električne energije i mnogih drugih stvari je samo mali dio onoga što nam je ostavio Tesla - kazala je Lihović.

Promovirali su i nove članove Saveza inovatora, kao i sve one koji godinama upornim radom i entuzijazmom nastoje da doprinesu razvoju društva, među kojima je i 88-godišnji Jože Benković.

Kaže da se inovatorstvom bavi više od 40 godina. Nakon rada u banjalučkom „Čajevcu“, gdje je i ostvario najviše patenata, danas ukazuje da društvo nije osiguralo uslove da se inovatorstvo razvije u širem obliku kako bi izumi koristili u proizvodnji.

Iz Saveza inovatora su istakli da svakodnevno dobiju nove članove, koji imaju priliku da pokažu svoje radove ne samo u regiji već i na svjetskim sajmovima inovatora.

Među mlađim članovima je Slaviša Tatić iz Trna kod Laktaša, a ističe da je svoje inovacije uspio da provode u djelo.

-Osnovao sam preduzeće koje proizvodi inovativne proizvode. Problem predstavlja nedostatak finansija, rekao je Tatić ističući da podsticaji Ministarstva nauke RS-a nisu dovoljni, jer stoga neki od izuma još nisu ugledali svjetlo dana.

Inovatorima je, kaže, Tesla veliki uzor.

Svečanost je održana ispred biste Nikole Tesle u centru grada, gdje je položeno cvijeće i pročitani stihovi posvećeni velikanu iz Smiljana.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u ličkom selu Smiljanu, a preminuo je 7. januara 1943. godine u Njujorku.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.