17.10.2017. 16:12
0
Srbija bi mogla da postane "silikonska dolina" Balkana
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović smatra da bi Srbija mogla da postane "silikonska dolina" Balkana.

Popović je na Forumu "Otvorene inovacije 2017", koji se održava u Moskvi, rekao da statistika pokazuje da je Srbija već danas centar Balkana po pitanju digitalnih talenata, te da se radi na tome da se postojeće stanje unaprijedi. 

On je naveo da Vlada Srbije različitim mjerama stimuliše razvoj inovacija, a da je početak toga bilo imenovanje ministra odgovornog za taj resor, po uzoru na mnoge države u svijetu, saopšteno je resornog Ministarstva. 

Popović je rekao da se Srbija ubrzano kreće ka izgradnji sopstvenog modela Industrija 4.0, kako bi kroz okvir digitalne inovacije modernizovala svoju industriju i učinila je globalno konkurentnom. 

On je istakao da Srbija ima jedinstvenu perspektivu između Rusije, Evrope i Kine, dodajući da u razvoj srpske ekonomije zasnovane na inovacijama treba uključiti Rusiju kao učesnika na tržištu i savjetnike za mnoga pitanja. 

"Kina je identifikovala Srbiju kao strateškog partnera zbog našeg talenta i pristupa Evropi. Već sledeće godine u Srbiji će započeti izgradnja najvećeg i najsavremenijeg industrijskog parka u Jugoistočnoj Evropi, po uzoru na industrijski park u gradu Sudžou na jugu Kine", rekao je Popović. 

Očekuje se da će ove godine Forum "Otvorene inovacije 2017" u tehnoparku Skolkovo u Moskvi okupiti 18.000 učesnika i 800 govornika, a ove godine na njemu učestvuje i premijer Rusije Dmitrij Medvedev. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.