31.10.2018. 9:41
0
Dubai dobiva ajkulu koja jede smeće
Ajkula koja pliva blizu obale inače predstavlja zastrašujuću sliku, ali ovaj vodeni dron terorizira plutajući otpad u vodi, a ne ljude.
Razvijeno od holandske kompanije ''RanMarine'', ''Watersharku'' je inspiracija priroda zbog njegovih "usta" koja liče na ajkuline čeljusti. Ali umjesto da hvata plivače, ovaj uređaj prikuplja plutajući otpad. Prvi put predstavljen još prije dvije godine, dron će početi sa čišćenjem obala Dubaija u novembru, nakon godina testiranja u saradnji s tamošnjom kompanijom "Ecocoast".

Kako kažu iz ''RanMarine'', ''Watershark'' može samostalno plutati i njime se upravlja na daljinu. Ovaj uređaj dužine 1,5 metara i širine 1,1 metar može nositi skoro 160 kilograma smeća, a njegova baterija traje do 16 sati.

Prema navodima svjetskog ekonomskog foruma, 2016. godine je u svjetskom okeanu bilo blizu 150 miliona kubnih metara plastike. Prema drugim istraživanjima, procjenjuje se da 250 hiljada tona plastike pluta u svjetskim morima, piše Avaz.

(Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.