22.11.2016. 16:05
0
Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?
Može li test pokazati lažno pozitivan rezultat, koliko nakon izostanka menstruacije ga je najbolje napraviti te koja je razlika između testa iz urina i testa iz krvi?

Mnoge djevojke i žene, trudilice, trudnice i buduće majke, ne znaju koje je najbolje vrijeme za test za utvrđivanje trudnoće i na koji način ti testovi rade. Testovi otkrivaju sadrži li urin takozvani hCG, humani korionski gonadotropin (hCG), kojeg izlučuje posteljica tijekom trudnoće. Test na trudnoću se može kupiti u bilo kojoj ljekarni i po raznim cijenama. "U načelu, ne bi trebalo biti razlike između test-trakica, makar postoje osjetljivije i one manje osjetljive. Čak oko 99% testova iz urina s velikom točnošču pokazuju sigurnu trudnoću oko tjedan dana po izostanku menstruacije", objašnjava dr. sc. Erden Radončić.

Može li test pokazati krivi rezultat?

Čitateljica Yeles na forumu Klokanice otvorila je temu i postavila pitanje: "Menstruacija mi kasni dva dana i jutros sam napravila test. Na njemu piše da se rezultat pokazuje nakon 3-5 minuta. Meni je tek nakon 15-ak minuta pokazao da je 'pozitivan' tj. pojavila se crtica u većem prozorčiću. Zbunjena sam! Jesam li trudna ili ne?"

Kod testova iz urina, trakica s indikatorom se umoči u urin i obično se rezultat očitava promjenom boje ili pojavom neke oznake. Ako dobijete pozitivan rezultat, trudni ste! Bez obzira koliko  blijeda crta, boja ili znak bili. 

U rijetkim slučajevima, možete imati lažno pozitivan rezultat. Niste trudni, ali test kaže da jeste. Do toga može doći ako je u mokraći prisutna krv ili proteini. Također, neki lijekovi za smirenje i hipnotici, mogu dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Kada napraviti test?

Ako se test radi prerano, nećete dobiti prave rezultate. No, kad je pravo vrijeme? "Test na trudnoću iz urina najbolje je raditi oko tjedan dana po izostanku menstruacije, kada je njihova pouzdanost i najočitija", objašnjava ginekolog Radončić.

Neki testovi su osjetljiviji od drugih. Osjetljivi testovi mogu otkriti niske razine hCG-a već četiri dana prije nego morate dobiti menstruaciju, ili sedam dana nakon začeća. Većina kućnih testova će dati točne rezultate u vrijeme kad očekujete menstruaciju, dva tjedna nakon ovulacije.

Najpouzdaniji je test iz krvi

marina27 podijelila je svoje isustvo na forumu: "Četiri puta sam radila test. Prvi negativan, drugi pozitivan, a zatim još dva negativna. Kupila sam različite testove svaki put. Nisam imala nikakve simptome trudnoće, osim izostanka mjesečnice. Kraj mene je beba od dva mjeseca. Eto, tako da ja testovima više ne vjerujem, najbolje je otići na pregled."

Test iz krvi najsigurniji je pokazatelj trudnoće. On može otkriti trudnoću prije nego kućni testovi, već šest do osam dana nakon ovulacije. Rezultati se duže čekaju no ipak su najpouzdaniji. Ginekolog Erden Radončić pojasnio je: "Test iz krvi tzv. hCG (humani korionski gonadotropin) ili popularno 'beta', najtočniji je pokazatelj i najmanjeg tračka posteljice, odnosno trudnoće u tijelu. Njegova je komercijalna osjetljivost oko 5IU, mada neki mogu detektirati i niže vrijednosti, koje se u praksi inače smatraju negativnima. Pouzdanost mu je 100%."

(Merima Druškić/klokanica.ba)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.