3.3.2017. 14:50
0
Sedmica ženske solidarnosti: Neravnopravan tretman žena u bh. društvu
Mreža za izgradnju mira, Ženska mreža BiH i Inicijativa "Građanke za ustavne promjene" organizatori su Sedmice ženske solidarnosti i izgradnje mira, koja će biti održana od 4. do 10. marta pod sloganom "Kojeg je roda Mir?".

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu najavljeno je niz aktivnosti kojima se skreće pažnja na neravnopravan tretman, kršenje ženskih prava i nasilje koje žene trpe u bh. društvu.

- Solidarno pružamo podršku jedna drugoj, zajednički stojimo jedna uz drugu u borbi protiv institucionalnog nasilja nad ženama koje im uskraćuje prava na jednake porodiljske naknade, pravo na jednak pristup roditeljstvu. Protiv smo daljeg pozicioniranja žena u politici na „zadnje“ redove parlamentarnih stolica, želimo pravo da radimo i ostanemo u drugom stanju bez prijetnji otkazom, pravo da ne živimo u strahu i egzistencijalnoj nesigurnosti, pravo da ne trpimo pritiske, prijetnje, zlostavljanja i pravo da pod egzistencijalnim pritiscima ne trpimo potlačenost - poručuju organizatori.

U Sedmici ženske solidarnosti planirano je stotinjak aktivnosti u više bh. gradova, a na Međunarodni dan žena i Osmomartovski marš u Sarajevu i Banjoj Luci kojim se tradicionalno kratkom šetnjom iskazuje protivljenje svim vrstama ugnjetavanja, diskriminacije i nasilja nad ženama.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.