25.4.2018. 15:31
0
Koliko zapravo treba izdržati u planku da biste postigli rezultate?
Fitness stručnjaci kažu da plank definira mišiće ruku, leđa i stomaka • Profesor biometrije kralježnice na Sveučilištu Waterloo u Kanadi Stuart McGill tvrdi kako je samo deset sekundi sasvim dovoljno da se postignu rezultati
Izdržaj je jedna od vježbi koja se radi u gotovo svim teretanama na gotovo svim stranama svijeta. Fitness stručnjaci kažu da plank definira mišiće ruku, leđa i stomaka. 
 
Profesor biometrije kralježnice na Sveučilištu Waterloo u Kanadi Stuart McGill tvrdi kako je samo  deset sekundi sasvim dovoljno da se postignu rezultati. 
 
"Nema nikakve koristi od dugih izdržaja, osim ako ne želite oboriti nekakav rekord", rekao je Stuart McGill za britanski Telegraph.
 
"Svaka osoba treba raditi izdržaj u trajanju od deset sekundi, međutim ako želite dobro zategnutu pozadinu i mišiće leđa, onda ovu vježbu radite u tri serije", savjetuje McGill i dodaje da je na programu Big 3 radio godinama i da zaključak nije izveden na osnovu samo jedne studije.
 
Profesor McGill radio je 30 godina kao profesor biomehanike kralježnice na Sveučilištu u Waterloou, a njegov laboratorij postao je poznato odredište za olimpijske i profesionalne sportaše iz cijelog svijeta koji se bore s bolovima u leđima.
 
Profesor McGill također upozorava kako je kralježnica ranjivija ujutro pa je savjetovao da budete oprezni ako vježbe radite tada. 
 
McGill kaže kako je bol u kralježnici jedan od najčešćih uzroka invaliditeta u svijetu, zbog toga je trebate čuvati i ne opterećivati je bez potrebe, prenosi Index hr.

(Alen Avdić)
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.