18.11.2021. 14:04
0
U BiH svaki dan jednoj ženi bude dijagnosticiran karcinom grlića maternice
Povodom obilježavanja prve godine pokreta za eliminaciju raka grlića maternice, Asocijacija evropskih liga protiv raka (ECL - Association of European cancer leagues) s ambasadorima Evropskog kodeksa protiv raka za Bosnu i Hercegovinu u saradnji s Udruženjem onkologa u BiH pokrenula je video kampanju za podizanje svijesti o potrebi prevencije HPV infekcije i pojave karcinoma grlića maternice.

Gledano u svjetskim razmjerima, karcinom grlića maternice četvrti je najčešći karcinom te treći uzrok smrtnosti od raka kod žena. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva karcinoma grlića maternice, a gotovo 300.000 žena umre od ovog malignog oboljenja.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini svaki dan jednoj ženi bude dijagnosticiran karcinom grlića maternice, a svaki treći dan jedna žena izgubi bitku s tom zloćudnom bolešću, dok u Evropi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute od karcinoma grlića maternice umre jedna žena.

BiH tek treba da usvoji nacionalni program vakcinacije protiv HPV-a, a ovom video kampanjom žene iz različitih sfera života u BiH iskreno govore o važnosti prevencije HPV infekcije, koja je uzrok karcinoma grlića maternice.

Prije godinu dana Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka grlića maternice kao javnog zdravstvenog problema.

Strategija poziva na uvođenje nacionalnih programa vakcinacije protiv HPV-a i intenziviranje implementacije kako bi se dostiglo 90 posto obuhvata djevojčica koje su potpuno vakcinirane do 15. godine života, 70 posto žena u dobi do 35 i 45 godina da bude obuhvaćeno probirnim pregledima, a 90 posto žena koje su identificirane s bolešću grlića materince dobijaju tretman i njegu.

Evropska unija se također obavezala da će preduzeti mjere za borbu protiv raka grlića maternice, Evropski plan za borbu protiv raka (EBCP) usvojen je u februaru 2021. godine i postavlja jasne ciljeve za smanjenje karcinoma prouzrokovanog humanim papiloma virusom vakcinacijom najmanje 90 posto ciljne populacije djevojčica i značajno povećanje broja vakciniranih dječaka u Uniji do 2030. godine.

EBCP može poslužiti kao inspiracija za zemlje u Evropi, ali i izvan Evropske unije, ohrabrujući ih da poduzmu hrabre korake u eliminaciji karcinom grlića maternice kao javnozdravstvenog problema.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 82 zemlje tek treba da uvedu nacionalni plan vakcinacije protiv HPV-a i, nažalost, BiH je jedna od 14 zemalja članica WHO Evrope bez potpunog programa vakcinacije protiv HPV-a.

Starosna standardizirana stopa incidencije za karcinom grlića maternice u 2020. godini, prema podacima sa GLOBOCAN-a, za Bosnu i Hercegovinu je iznosila 14.3 na 100.000 stanovnika, a stopa mortaliteta 5.2 na 100.000 stanovnika.

Na ovaj poseban dan, kada razmišljamo o skorijem prevladavanju karcinoma grlića maternice, ambasadori mladih za Evropski kodeks protiv raka pridružuju se ECL-u kako bi pozvali na uvođenje HPV vakcinacije u BiH bez odlaganja.

(Fena / Haris A)

RakZena
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.