2.4.2016. 17:38
0
Skoplje ugostilo Evropsko prvenstvo u kendou: Učestvuje 500 sportista iz 37 zemalja
Makedonija je, inače, prva balkanska zemlja koja je ugostila Evropsko prvenstvo u kendou

Glavni grad Makedonije Skoplje ovog vikenda je domaćin 27. Evropskog prvenstva u kendou, japanskoj borilačkoj vještini i sportu (mačevanje dugim mačem), javlja Anadolu Agency (AA).

Na prvenstvu učestvuje oko 500 sportista iz 37 zemalja, a održava se u muškoj i ženskoj kategoriji.

Makedonija je, inače, prva balkanska zemlja koja je ugostila Evropsko prvenstvo u kendou. Sudeći po broju zemalja učesnica, radi se o velikom sportskom događaju, po mnogima najvećem u Makedoniji od njenog osamostaljenja. 

Finalna takmičenja Evropskog prvenstva u kendou biće odrzana sutra, 3. aprila, čime će prvenstvo biti i okončano.

Međunarodna kendo federacija (IKF) osnovana je 1970. godine, kada je organizovano prvo svjetsko prvenstvo u Tokiju.

Kendo je mačevanje dugim "mačem", tačnije štapom sa štitnikom za ruke (shinai) izrađenim od međusobno povezanog bambusova pruća. Cilj je pogoditi protivnika u sredinu glave (men), lijevu (hidari-men) ili desnu (migi-men) stranu glave, grlo (tsuki), podlaktice (kote) ili slabine (do).

Prilikom vježbanja koristi se zaštitna oprema - bogu, koja se sastoji od karakteristične kacige izrađene od debelog pamučnog materijala, s jakim metalnim štitnikom za lice, zaštitnog oklopa za središnji dio tijela, posebnim opasačem koji štiti donji dio trbuha i štitnicima za podlaktice.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.