28.8.2016. 19:44
0
Bolt Inc.: Kako je sprinter s Jamajke postao najveći atletski biznis ikad
Najbrži čovjek na svijetu, sprinter Usain Bolt, osvajanjem tri zlatne medalje na nedavnim Olimpijskim igrama u Rio de Janeirou, ušao je u svjetsku sportsku historiju kao jedan od najboljih atletičara svih vremena. Zajedno s američkim plivačem Michaelom Phelpsom koji je ukupno osvojio 23 zlatne medalje na četiri olimpijade, Bolt je s osvojenih devet zlatnih medalja na tri Olimpijade, u Pekingu, Londonu i Riju, obilježio Igre u Brazilu.

Atletski kralj Usain Bolt, najbolje je plaćeni i najbogatiji atletičar na svijetu: njegova imovina procjenjuje se na 60 miliona dolara. Finanaijski stručnjaci izračunali su da Usain Bolt više od osam godina, od Olimpijade u Pekingu, uprihoduje 20 miliona dolara godišnje. Najviše novaca dobija od sponzora: Pume, All Nippon Airwaysa, Gatoradea, Nissana, Vise, Hublota, Virgin Media, Optusa, australske telekomunikacijske kompanije, Enertora, proizvođača komponenti za sportsku opremu…

Aktivnosti od pića do video igara
Samo od nošenja Puminih sprinterica i papuča Bolt godišnje zaradi 9 miliona dolara. Gatorade je čak jedno piće nazvao “Lightning Bolt” i prodaje ga s etiketom na kojoj je njegov potpis. Bolt se također pojavljuje i u popularnoj igri Temple Run.

Nakon što je osvojio tri zlatne medalje na Olimpijadi u Rio de Janeirou predviđa se da će uskoro Boltovo bogatstvo narasti na 100 miliona dolara. Nakon što je od juna 2015. do juna 2016., dakle, prije početka Olimpijade, zaradio 32,5 miliona dolara, procjenjuje se da će do sredine sljedeće godine, ovjenčan medaljama i slavom iz Rija, inkasirati još oko 40 miliona dolara.

Sponzorski ugovori do 2025.
Bolt je ove godine 32. na rang listi najbolje plaćenih sportista svijeta magazina Forbes i jedini je sportaš koji se nalazi na toj top listi, a koji nije profesionalni nogometaš, košarkaš, ragbijaš, golfer ili teniser.

Kao jedan od najuspješnijih poslovnih brandova, Bolt je tokom posljednjih godina za svaki svoj nastup na atletskim mitinzima dobivao između 300 i 400 hiljada dolara. Njegova cijena dramatično je porasla nakon Olimpijade u Londonu 2012. Inače, za tri osvojene zlatne medalje na Olimpijadi u Riju inkasirao je 180 hiljada dolara.

I možda najvažnije: premda je najavio da su mu ovo bile posljednje olimpijske igre, Bolt već ima zaključene ugovore s više sponzora. Sve do 2025., donositi će mu godišnju apanažu od 10 miliona dolara.

Razvoj biznisa po uzoru na Jordana
Usain Bolt, tvrdi Elizabeth Lindsey, marketinški stručnjak u agenciji Wasserman, ima neograničene mogućnosti naplatiti svoju globalnu popularnost: može zaigrati nogomet za Manchester United, može biti radijski ili televizijski voditelj, a sigurno je da će dizajnirati odjeću te napraviti modni brand Usain Bolt, po uzoru na američkog košarkaša Michaela Jordana.

Bolt, koji drži svjetske rekorde na 100 i 200 metara, marketinški je trenutno najpoželjniji sportista svijeta. Jeff Kearney, šef maketinškog sportskog odjela u Gatoradeu, pomamu sponzora za Boltom objašnjava na slijedeći način.

‘Fantastična marketinška vrijednost’
“Imamo nevjerovatan popis imena najvećih takmičara u brojnim sportovima, koji su, svaki za sebe, posebni i različiti. Ali, zabavan karakter Usain Bolta u kombinaciji s njegovom sportskom dominacijom, nešto je posve drugo: on garantuje vrhunsku, globalnu promociju i prezentaciju svakog branda. Njegov živahan i osebujan način ponašanja, toliko je zanimljiv Amerikancima da ga obožavaju više nego bilo gdje drugdje na svijetu. On je naprosto fantastična marketinška vrijednost”.

Bolta čini posebnim i to što dio zarađenog novca ulaže u brojne dobrotvorne projekte za djecu. Tako je prošle godine poklonio školi koju je pohađao, 1,3 miliona dolara, a prije toga donirao joj je i sportsku opremu.

Uplatio je 4 miliona dolara u fond za lokalni zdravstveni centar, otvorio je brojne sportske terene na Jamajci, osnovao fond za pomoć kardiovaskularnoj klinici, a zajedno s kompanijom Samsung opremio je fotografski laboratorij za studente. Osnovao je vlastitu online trgovinu za prodaju sportske opreme, a njegova kompanija uskoro će lansirati pribor za brijanja Champion, koju će prodavati po povoljnim cijenama, piše Telegram.

Fascinantna karijera od ranih dana
Usain Bolt rođen je u Jamajci 1986., njegov školski trener kriketa odmah je učio njegovu brzinu pa ga je preusmjerio na atletiku. Već na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2002., kao najmlađi takmičar ikada, osvaja zlatnu medalju na 200 metara i dvije srebrne medalje kao član jamajkanske štafete.

Bolt je 2004. postao prvi junior koji je 200 metara istrčao ispod 20 sekundi, no dvije je godine, 2004. i 2005., zbog povreda, morao je otkazati većinu nastupa. Nakon oporavka, 2007., Bolt obara svjetski rekord na 100 metara s 9,72 sekunde, a na Olimpijadi u Pekingu 2008., postavlja tri svjetska rekorda: na 100 i 200 metara te u štafeti 4 x100 metara. Seriju rušenja svjetskih rekorda zaključio je 2009. na Svjetskom prvenstvu u Berlinu: 100 metara otrčao je za 9,58 sekundi, a 200 metara za 19,19 sekundi. Ti rekordi održali su se sve do danas.


(Anesa Agović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.