10.1.2019. 21:30
0
Oduzeli mu pobjedu u slalomu jer je udisao kisik
Međunarodni skijaški savez (FIS) u četvrtak je i službeno proglasio Austrijanca Marcela Hirschera za pobjednika veleslaloma iz Beaver Creeka voženog 2. prosinca prošle godine, dok je Nijemac Stefan Luitz, koji je ostvario najbolji rezultat, diskvalificiran zbog upotrebe maske s kisikom između prve i druge vožnje.

Luitz je u Beaver Creeku bio brži od Hirschera za 14 stotinki, no talijanski i švicarski novinari primijetili su kako Luitz između prve i druge vožnje koristi masku s kisikom što je prema pravilima FIS-a zabranjeno.

Krovna skijaška organizacija korištenje dodatnog kisika na velikim nadmorskim visinama, a Beaver Creek se nalazi na 2460 metara, smatra nedopuštenom sportskom pomoći.

Inače, Svjetska antidopinška agencija (WADA) uporabu dodatnog kisika ne smatra kršenjem antidopinških pravila, navodi Hina.

Nakon ove odluke FIS-a, Hirscher je stigao do brojke od 65 pobjeda u Svjetskom kupu u karijeri.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.