15.8.2017. 16:26
0
Gari Kasparov se vratio na veliku šahovsku scenu
Nekadašnji svjetski prvak Gari Kasparov vratio se na veliku šahovsku scenu.

Ruski velemajstor u ponedjeljak je u St. Louisu ponovo zaigrao na službenom turniru i remizirao protiv sunarodnika Sergeja Karjakina.

Na ovom brzopoteznom turniru Kasparov u borbi s mlađim i bolje uigranim protivnicima ne važi za favorita. Ukoliko osvoji dio od nagradnog fonda, koji iznosi 150.000 dolara, najavio je da će sredstva  namijeniti za razvoj šaha u Africi.

- Zadovoljan sam. Plan je bio da preživim prvi dan. Prilagoditi se moram, za mene je to skoro sasvim nova atmosfera. Za početak je bilo u redu, sutra ću igrati argesivnije -  najavio je Kasparov.

Najmlađi svjetski šahovski prvak u historiji, koji je taj uspjeh ostvario sa svega 22 godine, povukao se prije 12 godina i posvetio politci, nakon što je deceniju i po dominirao svjetskim šahom.

Nekadašnja šahovska superzvijezda, koja od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, u Rusiji je s svojim djelovanjem u okviru stranke Druga Rusija postao ozbiljan igrač u politici, a 2008. godine bio je kandidat za ruskog  predsjednika. Tri godine kasnije bio je učesnik demonstracija protiv Putina, a 2012. bio je uhapšen zbog podrške feminističkoj grupi Pussy Riot.

Nakon što je iz Rusije je protjeran 2013. godina nastanio se New Yorku.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.