20.2.2018. 18:15
0
ZOI: Francuzima zlato u mješovitoj štafeti, treće zlato za Fourcadea
Francuska mješovita štafeta u sastavu Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Simon Desthieux i Martin Fourcade osvojila je naslov olimpijskih pobjednika u biatlonu na ZOI-ju u PyeongChangu.

U zanimljivoj su utrci ciljem prošli s 20,9 sekundi prednosti u odnosu na srebrenu reprezentaciju Norveške (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen), odnosno 26,9 sekundi u odnosu na bronzanu reprezentaciju Italije (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Dominik Windisch), prenosi HRT. 

Francuska je do zlata stigla prvenstveno zahvaljujući odličnom gađanju - čak troje članova štafete, Dorin Habert, Desthieux i Fourcade, pogodilo je sve mete iz prvog pokušaja, dok je Bescond usprkos četiri promašaja uspjela izbjeći kazneni krug od 150 metara.

Martin Fourcade (29) tako je postao prvi sportaš s tri zlata sa ZOI-ja u PeongChangu. Prije je osvojio pojedinačna zlata u dohvatnoj utrci i u utrci sa skupnim startom, a ovaj sjajni sportaš bio je i najzaslužniji za pobjedu svoje momčadi jer je kao posljednji član reprezentacije štafetu preuzeo na trećoj poziciji s 32,6 sekunde zaostatka za vodećom Njemačkom da bi ciljem prošao s 20,9 sekundi ispred najbližeg pratitelja.

U bogatoj kolekciji Fourcade ima sedam olimpijskih odličja, pet zlata i dva srebra.

Nakon što su obje biatlonke odradile svoje izmjene od po šest kilometara u sigurnom je vodstvu bila reprezentacija Njemačke kojoj su Vanessa Hinz i Laura Dahlmeier brzim trčanjem i preciznim pucanjem osigurale pola minute prednosti ispred druge Italije te gotovo 50 sekundi prednosti u odnosu na tada četvrtu Francusku, dok je Norveška, za koju je Tiril Eckhoff promašila čak šest meta te morala trčati kazneni krug bila tek 10. sa 1:23 minute zaostatka za Njemačkom.

I treći član njemačke štafete Erik Lesser odlično je odradio svoj dio posla te je svom posljednjem članu reprezentacije Arndu Peifferu osigurao 32 sekunde prednosti ispred Italije, Francuske i Norveške uoči završnih 7,5 kilometara.

No, dok su prvih troje članova njemačke štafete zajedno imali tek dva promašaja, Peiffer, inače zlatni iz utrke na 10km, već je na prvom gađanju u ležećem stavu imao dva promašaja, pa ga je Fourcade uspio dostići i prestići i prije dolaska na posljednje gađanja iz stojećeg stava. Tada je Peiffer promašio još četiri puta i zato morao trčati dodatnih 150 metara što su iskoristili Emil Hegle Svendsen i Dominik Windisch koji su također pretekli nesretnog Nijemca.

Ipak, nositelji srebrnog i bronzanog odličja nisu bili poznati sve do same završnice, a u njoj je Svendsen uvjerljivo odveo Norvešku do srebra, dok je Windisch za tri desetinke pobijedio Peiffera koji se tako prometnuo u "tragičara" utrke.

To je drugi put da se mješovita štafeta našla na programu ZOI-ja, prije četiri godine u Sočiju zlatna je bila Norveška ispred Češke i Italije.inf

(FENA/Amila Alijagić)

ZOI
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.