30.12.2018. 22:25
0
Magnus Carlsen svjetski prvak i u brzopoteznom šahu
Nakon dvodnevnog natjecanja i pravog maratona od 21 kola, trijumfom svjetskog prvaka u standardnom šahu Norvežanina Magnusa Carlsena završeno je Svjetsko prvenstvo u brzopoteznoj inačici drevne igre, disciplini u kojoj svaki igrač za partiju ima samo 3 minute uz dodatak od dvije sekunde nakon svakog odigranog poteza.

Fenomenalni Norvežanin nanizao je čak 13 pobjeda uz 8 remija i jedini završio natjecanje neporažen, pri čemu je svoj astronomski rejting od 2939 bodova povećao za još 15 bodova!

Sve do posljednjeg kola ugrožavao ga je Poljak Jan-Krzysztof Duda, koji je na kraju osvojio drugo mjesto sa samo pola boda zaostatka za Carlsenom. O veličini njegova pothvata zorno svjedoči činjenica da je očekivani rezultat premašio za 6 bodova! Treće mjesto osvojio je Amerikanac Hikaru Nakamura sa čak dva boda zaostatka za izvrsnim Poljakom, prenosi Hina.

Na prvenstvu su sudjelovala 202 igrača iz 37 zemalja među kojima su bila 142 velemajstora i 35 međunarodnih majstora.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.