23.2.2019. 14:00
1
Bašić: Krenut ćemo s promocijom tajlandskog boksa u BiH
Turnir borilačkih vještina "Superfight Series", koji će biti održan u septembru u Tuzli, uključit će i mečeve tajlandskog boksa (Muay Thai), prvi put po pravilima Svjetske federacije tajlandskog boksa (World Muaythai Federation - WMF) u Bosni i Hercegovini.

- Na ovom takmičenju, osim tajlandskog boksa, bit će održane MMA i K1 borbe. Muay Thai borbe bit će u poluprofesionalnoj konkurenciji. Turnir je pozivnog i profesionalnog tipa - kazao je u razgovoru za Fenu trener tajlandskog boksa u Klubu borilačkih vještina (KBV) 'Sparta', jedinog ovog vrste u Sarajevu, Srđan Bašić.

Osim toga, napominje Bašić, bosanskohercegovački Muay Thai klubovi dobili su poziv za učestvovanje na Svjetskom prvenstvu u tajlandskom boksu koje organizira WMF koje bi trebalo biti održano od 12. do 20. marta u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku.

- Međutim, nažalost, odlazak bh. takmičara na ovo prestižno prvenstvo neće biti moguć zbog nedostatka finansijskih sredstava, iako smo pokušali pronaći nekoga van BiH ko bi nam pomogao - pojašnjava sarajevski trener. 

Bašić, koji je i predsjednik/predstavnik WMF-a u BiH, pojašnjava kako je došlo do poziva za odlazak na Svjetsko prvenstvo na Tajlandu. 

- To se desilo uz posredstvo predsjednika WMF-a Njemačke Erola Lukovića koji je dobio zaduženje da stupi u kontakt s klubovima tajlandskog boksa u BiH i uspostavi saradnju. Luković je našao moje ime na internetu i kontaktirao me putem društvenih mreža - kaže Bašić.

Ubrzo zatim, Luković, koji je porijeklom iz Sarajeva, došao je u glavni grad BiH i posjetio KBV "Spartu".

- Razgovarali smo o historijatu kluba, generalno o tajlandskom boksu u BiH, kao i o eventualnoj saradnji. Nakon Lukovićevog povratka u Njemačku i razgovora s predsjednikom WMF-a Akachaiem Chantosom, ponuđeno mi je da budem predstavnik/predsjednik WMF-a u BiH - pojasnio je trener "Sparte", dodajući da je to sa zadovoljstvom i prihvatio.

Sada, kada je saradnja uspostavljena, ističe on, polako kreću s promocijom tajlandskog boksa u BiH, a dokaz tome su i Muay Thai borbe po pravilima WMF-a na turniru u Tuzli.

Tajlandski boks, koji je u međuvremenu priznat kao punopravni olimpijski sport, u BiH još uvijek nije popularan kao u što je u susjednim državama, Sloveniji, Srbiji ili Hrvatskoj, koja ima i svoju Muay Thai reprezentaciju.

Također, u Hrvatskoj ima oko 20 klubova koji se takmiče u ovoj borilačkoj vještini, dok ih u BiH ima samo tri koji Muay Thai imaju kao matični sport.

- Zbog toga sam, u saradnji s još nekim klubovima u BiH, pokrenuo WMF i pokušat ćemo kroz organizaciju seminara i edukacija, učeničkih i trenerskih, približiti tajlandski boks Bosni i Hercegovini - naglašava Bašić.

Za tajlandski boks trener "Sparte" kaže da je veoma naporan, fizički i mentalno, ali da ovaj sport upravo fizičkim naporom jača karakter.

Mečevi su isključivo "full contact", bez obzira da li su amaterski ili profesionalni, razlika je samo u zaštitnoj opremi, pa tako amateri koriste kacige, štitnike za noge i rukavice, za mlađe tu je opciono prsluk pancir te štitnici na laktovima.  

Ova drevna borilačka vještina nastala je prije 2.000 godina u Kraljevini Tajland i proširila se na ostatak svijeta. Muay Thai je nacionalni sport Tajlanda, a naziva se još i umjetnost osam udova, jer se u borbi koristi osam "oružja", odnosno šake, koljena, laktovi i potkoljenice.

Nivo opterećenja u borbama je izuzetno visok, pa su vrhunski takmičari ovoga sporta na glasu kao borilački "supermeni".

Fizička snaga koju daje Muay Thai je neosporna, i zbog toga mnoge teretane širom svijeta uključuju tajlandski boks u svoje programe, pomažući ljudima da smršaju, nauče samoodbranu i ojačaju samopouzdanje.


(FENA / Lejla Trle) 

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.