12.3.2019. 11:36
0
Novo pravilo u Formuli 1 će se dopasti onima koji voze najbrže krugove
Međunarodna automobilistička federacija (FIA) pred sami početak nove sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 promijenila je pravilo po kojem će od sada jedan bod dobiti vozač koji na utrci postigne najbrži krug.

Predlog je nedavno uputio savjet za motosport u FIA-i, a danas ga je potvrdila strateška grupa Formule 1 u kojoj su  pored članova krovne  federacije još predstavnici vodstva takmičenja i ekipa. 

Novo pravilo ima dva ograničenja. Prvo je da vozač koji postigne najbrži krug na utrci na kraju bude plasiran među prvom desetoricom, a drugo da njegova konstruktorska ekipa i sam vozač na kraju ne dobiju nikakve kazne.

To znači da će na raspolaganju biti 21 dodatni bod u sezoni. Ta novost će  nedvojbeno promijeniti strategiju planiranja taktike za vozače, koji budu među deset najboljih, saopćeno je iz FIA-e.

Da je ovo pravilo uvedeno prošle sezone najveću korist bi imao drugi Mercedesov vozač Valtteri Bottas, koji je lani  imao najviše najbržih krugova - sedam. Sa sedam dodatnih bodova Finac bi sezonu SP-a umjesto na petom završio na trećem mjestu, ispred Holanđanina Maxa Verstappena i sunarodnika Kimija Räikkönena. 

Nova sezona elitnog automobilističkog takmičenja počinje 17. marta utrkom za Veliku nagradu Australije u  Melbournu.

(Fena / Haris Ahbabović)

Formula 1
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.