21.1.2021. 10:24
0
Podijeljeni certifikati novim spasiocima Olimpijskog bazena Otoka
U srijedu, 20. januara 2021. godine, u prostorijama Olimpijskog bazena Otoka, uručeni su certifikati za spasioce na vodi na uređenim kupalištima.
JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o. Sarajevo, u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja i Crvenim križom FBiH realizira programa obuk i osposobljavanja spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih timova, obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca na uređenim kupalištima.

Ovim ciklusom obuke, obuhvaćeno je dvadeset i jedan spasilac. Pored polaznika, koji su po prvi put savladali osnovne tehnike spašavanja, u programu su učestvovali i spasioci, koji su obnavaljali svoja znanja.
Za sigurnost na uređenim kupalištima propisuju se uslovi koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja uređenih kupališta na području Kantona Sarajevo, a odnose se na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje i održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje sportskih takmičenja i priredbi, kao i druga pitanja vezana za rad i sigurno korištenje uređenih kupališta, a koja nisu uređena drugim propisima.

Pod uređenim kupalištem smatraju se unutarnji i vanjski bazeni koji imaju vlasnika, odnosno upravu, opremu i uređaje te izgrađene prateće objekte, a namijenjena su za kupanje.

Prošle godine, izvršena je obuka i licenciranje četiri uposlenika Preduzeća – instruktora za spasioce i spasilačke službe iz vode i pod vodom.

Licenciranje i obuka su provedeni po SSI standardima (najveća međunarodna asocijacija za obuku instruktora i drugih disciplina u vodenim sportovima).

Dobivanjem ovih licenci, Centar za obuku spasilaca i spasilačkih službi pri JP “Olimpijski bazen Otoka”, postao je međunarodno priznati centar za obuku i izdavanje licenci za spasioce na bazenima, rijekama, jezerima i morima.

Na ovaj način, Centar za obuku spasilaca JP “Olimpijski bazen Otoka” postao je prvi centar sa međunarodno priznatom licencom u regionu.

(Mirza Malović)

BazenOtoka
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.