27.6.2021. 18:00
0
U Ustikolini završen prvi rukometni turnir na pijesku za veterane iz regije
Ustikolina je u protekla dva dana okupila rukometne veteran(k)e sa područja cijele bivše Jugoslavije.

Uz neizostavno druženje i evociranje lijepih uspomena iz prošlosti, odigran je i rukometni turnir internacionalnog karaktera u obje konkurencije pod nazivom "Goražde 2021".

Bio je to prvi rukometni turnir na pijesku ikada u BiH, a odigran je 25. i 26. juna na pješčanom terenu na ranču Brajlović, u neposrednoj blizini rijeke Drine.

Domaćini i organizatori turnira, na kojem su nastupila po četiri tima u ženskoj (Jedinstvo Tuzla, Sombor, Frajle Internacionale i Sarajevo) i u muškoj konkurenciji (Goražde, Sloboda Tuzla, Sarajevo i Sloga Gornji Vakuf), bili su rukometni veterani Radnički Goražde.

Epitet najboljih ponijele su veteranke (Jedinstvo) i veterani (Sloboda) iz grada soli - Tuzle. I drugo mjesto pripalo je rukometaši(ca)ma iz istog grada - Sarajeva. Treće kod dama bile su Somborke, a kod veterana Sloga iz Gornjeg Vakufa. Za tri najbolje ekipe u obje konkurencije obezbijeđeni su i pehari.

Manje-više većina učesnika turnira, iako više ne aktivno kao igrači, i dalje su veoma angažovani u sportu kojem su posvetili cijeli svoj život.

Inače, turniri rukometnih veteranki i veterana tradicionalno se igraju u tridesetak gradova širom bivše Jugoslavije. Osim Goražda, među domaćinima su i Travnik (na Vlašiću), zatim Trogir, Nova Gradiška, Osijek (Hrvatska), Sombor, Subotica (Srbija), Ohrid (Sjeverna Makedonija) i Dobova (Slovenija).

Zanimljivo je napomenuti da se rukomet na pijesku igra po posebnim pravilima. Naime, gol se boduje kao dva boda kada ga postigne golman ili marker, kao i kada ga igrač postigne iz piruete (okret u zraku za 360 stepeni) ili tzv. zepelina (nakon prethodno uhvaćene lopte u zraku). Svi ostali golovi vrijede 1 bod.

(NAP)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.