4.10.2021. 12:05
0
Lejla Tanović zauzela 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Italiji
Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović zauzela je 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u maratonu na najtežoj utrci u svojoj karijeri.

Nova svjetska prvakinja je Austrijanka Mona Mitterwallner, koja je sjajnom vožnjom osvojila prvo mjesto i dres svjetskog prvaka koji će nositi narednih godinu dana. Drugo mjesto u svojoj posljednju utrci u karijeri osvojila je Poljakinja Maja Włoszczowska i time zaključila jednu od najboljih karijera u svijetu biciklizma sa dvije olimpijske medalje i devet medalja sa svjetskih prvenstava. Podiji je upotpunila Natalia Fischer Egusquiza, reprezentativka iz Španija i trenutna evropska prvakinja.

Svjetsko prvenstvo na Elbi ponudilo je atraktivnu utrku za gledaoce s obzirom na to da je konfiguracijom terena staza bila jedna od najtežih i najzahtjevnijih u istoriji ovog takmičenja, ukupne dužine 80 kilometara i 3.100 metara visinskog uspona. Podatak koji govori tome u prilog je i taj da je prošlogodišnji svjetski prvak iz Kolumbije Paez Leonardo odustao radi pada i loma ruke, dok je svjetska prvakinja Ramona Forchini koja je došla sa namjerom da odbrani titulu odustala nakon prvog kruga.

- Na svom drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu osvojila sam 15. mjesto na izuzetno fizički i tehnički teškoj stazi. Na početku utrke osjećala sam se veoma dobro, polako sam napredovala sa pozicijama te vodila bitku za ulazak u top 10, međutim radi problema sa stomakom moj maksimum je bio 15 mjesto. Zasigurno da je ovo bila najteža utrka u mojoj karijeri, ali ujedno sam imala i veoma jak motiv s obzirom na to da sam dala svoj maksimum i odvozila bez greški - rekla je Lejla Tanović.

Za bh. takmičarku nema vremena za odmor jer već u petak je očekuje nastup na Svjetskom kupu u Francuskoj, a što će biti i posljednja utrka u ovoj sezoni.

- Iako sezona još uvijek nije gotova, Lejla je osvajanjem 15. mjesta zaokružila sjajnu sezonu iza sebe. Staza je bila zaista brutalna, tako da je u muškoj konkurenciji skoro 40 takmičara odustalo tokom utrke. Sigurno da je ovo jedno neprocjenjivo iskustvo za Lejlu i da sa ovakvim teškim utrkama napreduje. Lejla je utrku odvozila bez greške i taktički onako kako smo dogovorili prije starta. Sada je dan odmora, a već sutra putuje za Francusku gdje je očekuje posljednja utrka u sezoni, odnosno Svjetski kup Roc d'Azur - rekao je trener Amar Njemčević.

Tanović trenutno zauzima deveto mjesto na Svjetskoj biciklističkoj ranking listi, dok je osvajanjem 15. pozicije osvojila novih 78 UCI bodova.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.