7.1.2024. 12:05
0
Svjetski šampion naljutio Ukrajince jer je rekao da se zove "Aleksander", a ne "Oleksandr"
Priča Oleksandra ili Aleksandera Usika, zavisno od regije, izrazito je zanimljiva.

Ukrajinski bokser 17. februara će se boriti u saudijskom Rijadu u meču stoljeća, a protivnik će mu biti Britanac Tyson Fury. Biće to jedna od najbitnijih borbi u superteškoj kategoriji u boksu, kada je u pitanju 21. vijek.

Sasvim je jasno da za Usika navijaju Ukrajinci, ali i brojni Rusi, koji ga također svojataju kao svog boksera, iako je Usik Ukrajinac i ponosno ističe da je Ukrajinac.

Razlog toga je što je rođen u Simferopolju, glavnom gradu autonomne republike Krim, koji je pod ruskom okupacijom još od 2014. godine. 

Usik godinama već živi u Kijevu, ali je volio odlaziti na Krim i tamo trenirati i nakon 2014., a to mu Ukrajinci često zamjeraju.

- Ne bojim se ići na Krim, jer idem kući. Već sam rekao i ne mijenjam svoje mišljenje: ja sam Ukrajinac, iako iz Simferopolja. Za mene je Krim Ukrajina - rekao je Usik.

Usik je objasnio i kako se treba pravilno pisati njegovo ime. 

- Zovem se Aleksander. Aleksander je na ruskom, Oleksandr je na ukrajinskom. Ali ja sam Aleksander, bez obzira na to što sam Ukrajinac - kazao je ukrajinski bokser.

Mnogi su teški primili njegove riječi, ali je Usik ostao čvrst.

- Jesam li izdao ikoga? Predstavljam Ukrajinu u cijelom svijetu. Podiže se ukrajinska zastava, svira ukrajinska himna. Kome ja šta trebam dokazivati? - upitao se Usik. 

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.