6.12.2015. 10:32
0
Bugarska očekuje 30 posto više turista iz Rusije
Bugarska u 2016. godini očekuje za 30 posto više turista iz Rusije, nego ovog ljeta kada ih je u ovoj zemlji odmaralo oko 450.000, izjavila je bugarska ministrica turizma Nikolina Angelkova.

Angelkova je rekla da Bugarska planira da olakša vizni režim za ruske turiste, tako da će vize, osim za djecu biti besplatne i za penzionere i velike grupe turista iz Rusije.

Ona je dodala da je planirano i povećanje broja centara za izdavanje viza u Rusiji, kojih je trenutno 20.

Prema njenim riječima, druge dvije ključne države za bugarski turizam su Njemačka i Velika Britanija. 

"Tokom naredne turističke sezone očekuje se tri puta više turista iz Engleske - prošle godine realizovana su 24, a sada je već ugovoreno 69 čarter letova", pojasnila je Angelkova.

Bugarske ljetne turističke potencijale ove godine koristilo je 4,8 miliona turista ili za 3,3 posto manje nego u 2014. godini. 

Bugarski turoperatori ocjenjuju da je povećanje broja ruskih turista realno, imajući u vidu da su odnosi Turske i Rusije veoma loši, kao i najavu Rusije da će, zbog ulaska Crne Gore u NATO, obustaviti realizaciju zajedničkih programa sa ovom zemljom. 

Prema podacima ruske korporacije za nekretnine "Adveks", 400.000 Rusa ima nekretnine u Bugarskoj. 

Veliki broj ruskih državljana živi u svojim stanovima koji se uglavnom nalaze na Crnom moru. U gradu Pomorje postoji ruski kvart koji nazivaju "Mala Moskva". 

Rusi u posljednje vrijeme, osim u turističkim mjestima, kupuju nekretnine i u većim gradovima, poput Sofije, Varne i Burgasa. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.